layari Almari Vitamin utk pelbagai lagi vitamin untuk kegunaan seisi keluarga

Tuesday, December 30, 2008

kenak la cikgu stressed...

Do you like this story?

hehehe.. email tok aku dapat dari email forward2 member2 tm aku.. email tok aku rasa lawak la juak.. sebab apa la.. jeng jeng jeng.... dalam2 cikgu2 kat malaysia tok stressed rupa2nya anak murid kita lagi kreatif n inovatif.. kenak la aku padah kedak ya.. kitak orang tangga la gambar2 kat dibah tok >>>>>






waktu aku belaja add math dolok.. aku sik terpk pun nak molah benda tok.. hehehehhe

Friday, December 26, 2008

cara-cara nak save cuti tahunan...

Do you like this story?

hihihihi.... oleh kerana hujung tahun semua orang busy nak cuti..
pelbagai alkisah cuti ujung tahun... ada yang cuti sebab anak cuti sekolah... ada yang cuti nak pegi holiday lepas one year bekeja.. ada yang cuti sebab nak menghabiskan cuti yang sik blh di bring forward.. mengalahkan cuti orang bersalin.. heheh..ada yang cuti nak kawen la... macam-macam cita cuti la hujung tahun tok...
lagik syok mun cuti ya bergabung dengan cuti umum... makin syok la orang ngatur cuti... for sure kalendar kat meja ya berconteng macam2 kaler... hehehehe..
jadi di sitok aku ingin berik tips supaya cuti2 tahunan kita blh save .. kita sik pelu apply cuti tapi dapat juak cuti.. hehehehe.. :)

ok.. cuba kitak orang perati kalendar benar... especially mun ada cuti perayaan.. cuti umum.. mun dalam satu bulan ya ada banyak cuti umum yang bersambung.. n bersambung gik ngan cuti hujung minggu.. yalah peluang kitak orang nak save cuti kitak orang... sak time orang sik cuti kita blh cuti senang lenang.. bila time orang cuti kita pun cuti juak walaupun sik apply.. hehhehe
ok.. kita ambik contoh bulan 12 tok.. paling senang cuti krismas tok la... cuba kitak orang tanyak ngan admin kitak orang.. tangga list sapa2 yang cuti.. mesti beragan orang cuti.. so jangan apply.. rugi cuti kitak orang jak... tandah jak smua orang apply cuti... sak kita dapat cti juak..
heheh... macam kes aku kat opis nek tokjuak la.. 6 orang jak kat ofis.. ya pun belum tentu polah keja.. semua orang cuti... bos2 semua cuti.. tinggal anak buah jak.. apa gik .. heaven la... heheheh.. blh la balit awal.. mun sik pande2 la polah half day dik pun... hehehhe.... :)
yibaa yibaa...... malas dah nak keja sebenarnya.. nak balit umah... yea yea... minggu depan balit kch... dapat la bersenang lenang kat umah...

selamat menyambut maal hijrah....

Tuesday, December 23, 2008

bosannya..

Do you like this story?

adoi mak... boring nya... nak update blog sekda idea la plak...
jam baruk kul 11.. nak kuar lunch gik awal gilak.. nak ngerayo.. sik tauk nak ngerayo sine...
makin2 la hujung tahun tok.. ofis pun sik berorang gilak.. masing2 cuti.. makin la mengurangkan mood untuk bekerja.. tambah2 gik aku pun nak cuti panjang balit kch... makin la malas nak keja.. otak ingat nak balit jak... mala jak hitung hari.. bila gik la nak balit... hhehehhehe :)

Wednesday, December 10, 2008

chori chori.. chupke chupke...

Do you like this story?

hahhaha... tajuk sik tahan.. maksud nya senyap senyap...

hah.. kenak la tajuk ya.. sebab aku update blog senyap2.. heheheh.... lagipun ada desakan utk aku update blog aku.. hahahha... padahal nya sik faham pun mun nak baca... tapi nak baca juak...

cita kali tok adalah cita utk seminggu yang lepas sehinggalah ke hari tok..
ok kita start dari minggu terakhir bulan november..
last 2 week, 29 nov.. aku g kawen cousin aku.. nya nikah ngan orang kedah.. tapi kawen kat subang.. so oleh kerana aku diam kat kl, jadi wajibla bagi aku meramikan bala2 aku yang sik berapa nak rami datang dari kch.. so bila aku datang bertambah la seorang gik rombongan mk orang... sepatutnya malam ya aku dah perlu berambeh ke rumah pengantin tapi disebabkan oleh sebab musabab yang tidak dapat dielakkan so terpaksa la aku bangun awal pagi sabtu ya demi pegi kenduri kawen kazen aku.. melepas peluang aku nak nangga orang berami nikah... hehheeh
so.. one whole day ya sampe ke malam aku lepak ngan family aku yang datang dari kch.. lagipun yang rami datang pompuan.. so senang la lagik nak beloya..
dijadikan cerita.. sidak kazen mazen aunty2 aku tok nak turun ke kl shopping... pompuan la katakan... so kamek orang berami2 turun ke kl.. n suma la menumpang di rumah aku yang sik berapa ya.. kesian sidak nya.. nasib semalam jak...
30 nov.. sepatutnya aku g pengilan nikah alem kat seremban... berminggu2 dah aku plan na g nikah kawan aku nama alem tok.. dah berjanji ngan member2 ku nak nyerang rumah alem.. tapi akhernya rancangan aku tinggal rancangan.. melepas semua peluang aku nak nangga pengantin baru alem.. nak nangga bakal orang rumah jenal.. nak nangga yot lepas kawen.. semua melepas.. kecewa benar2 aku sik pat pegi.. tapi apa blh buat .. ada benda yang lebih menuntut perhatian aku.. yang penting aku doakan alem bahagia dengan isterinya dunia akhirat..
1st week december.. sekda apa2 yang happening gilak.. selain daripada orang sibuk nak complete tugas masing2 memandangkan rami nak bercuti panjang... maklumlah hujung tahun..

Thursday, November 27, 2008

minggu terakhir november...

Do you like this story?

huahahaaha..
aku pas ngaco kawan aku.. nya tension gilak.. dah la serius gilak molah keja.. aku kat sebelah pun merasa ketensionannya.. aku cam besa jak... malas nak tension gilak.. hahahha.. bajet pande handle masalah la.. padahal banyak keja nak dipolah.. tapi ilek2 jak la.. malas nak memberatkan kepala otak dik pun...
today punya cita adalah pasal minggu2 terakhir november la..
sedar sik sedar, dah nak sampe hujung tahun dah.. rasa sekejap jak masa berlalu.. aku rasa cam baruk jak aku masuk keja kat telekom tok..
bila hujung tahun, macam2 benda la orang nak achieve.. masuk bab opis, ujung tahun tok macam2 meeting di polah utk achieve kpi.. semua orang sekda kat tempat duduk masing2.. masing2 masuk meeting tok la . .. meeting ya la.. sik kurang juak ngan orang cuti.. ofis cam sik berorang jak.. heheheh.. bagi kamek orang yang jarang bercuti tok.. tok la waktu kegembiraan.. sebab sekda orang gilak kat ofis..


hehee.. ilek2 jak la.. tapi dalam ilek2 keja tetap jalan.. meeting tetap masuk ... due date tetap dalam palak... mun sik kamek orang sik blh nak bercuti dengan hati tenang.. hahahah... bos aku waktu update aktiviti mk orang .. awal2 gik nya dah tanyak kamek orang... u all tak cuti kan... hahhaha.. awal2 aku madah saya nak cuti puan.. tapi yang penting keja kenak siap belum cuti .. mun sik siap pun mesti dah ada progress 90% so that my backup blh handle nya pun.. sik payah la aku nak masuk campur.. nak explain ngannya dari a to z.. aku pun blh la cuti dengan tenang..

ingatkan hujung tahun .. nak ilek.. mengosongkan board.. menyetelkan outstanding keja2 yang sepatutnya.. tapi angan2 ku tinggal impian.. makin memenuhkan board aku lagi la ada.. dari awal tahun sampe bulan 10 ya tek.. board aku kosong jak.. sampe aku pun bingung nangga nya putih jak.. sekali nangga hujung tahun tok la nya penuh ngan timeline n activity utk tahun depan..



current board

ya baruk cita pasal keja.. blum gik cita pasal nak isik performance online.. jenuh nak klik2 rating banyak2.. jenuh nak evaluate team sekeja.. leka mike ayat gik.. dah due date nak isinya nak abis 30 hb tok.. mun sik isik sik dapat bonus.. rugi2... bagus buang masa isik benda ya.. ada hasil.. :)
so yalah cita dah nak hujung2 tahun tok..

november madness part 2 ...

Do you like this story?





kertas conteng time meeting.... kononnya busy la tek.. banyak gilak aktiviti.. sampe kertas renyuk merenyuk jak..

Monday, November 24, 2008

november madness ..

Do you like this story?

to be continued... unfinished business...

sambung balit cita yang sik abis tok.. baruk ada peluang utk aku update blog aku..

minggu tok kira minggu terakhir bulan oktober..
so pagi morning aku ingat blh la rilek.. sebab cam sekda ja layak bos aku nak masok ofis.. hehe.. ku sangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan renyai2 di tengahari... dalam kul 11 camya ada bos aku muncul... nya sebenarnya cuti... tapi bos aku tok nang kira workaholic juak la .. datang la juak nya ke ofis kejap.. ada la urusan nya kali..
so.. sebenarnya banyak juak benda yang aku nak bincang ngannya tentang isu2 application mk orang.. besalah tengah bulan.. minggu masalah.. jadi slow2 aku agak meja nya update pasal2 isu2 yang memenuhkan inbox aku... nak mintak feedback so blh la aku ambik action yang sepatutnya.. tap tup tap tup.. nya madah aku.. i nak jumpa korang bertiga la.. i nak discuss sikit pasal upcoming activity n ehancement yang perlu kita buat.. ya ayat bos aku la ya..

so aku n colleagues aku duak orang gik.. masuk la bilit meeting...
diskus punya diskuss.. dah habis penuh glassboard di contengnya.. termasuk la memenuhkan isi notebook kamek orang.. ingatkan nak berenti.. rupa2nya cerita tek belum habis sampe sia ajak.. banyak gik sambungan nya.. kawan aku dah nulis atas kertas dah madah lapar.. ne ndak la.. jam dah kul 1.30 .. nya cam sekda rupa nak berenti jak... makin panjang loyar gik ada.. nasibla aku posa hari ya... sikdalh tension gilak nunggu nya habis kelaka nak makan... bayangkan dari kul 1130 nya bincang ngan mk 3 jak .. kul 2 baruk nya pande berenti .. ya pun nya nangga muka mk orang dah lemah kali.. heheh.. ya pun sebab nya nak balit juak... jadi 2 orang kawan ku tok pun berebut2 turun cafe beli lunch... mun sik berebut2 kelak kenak tunggah gik.. yalah nya duak berjalan kedak belangkas jak...

so .. di antara isi2 diskusi kamek orang adalah mengupdate tugas setiap orang.. sapa yang handle activity ne.. sapa yang jadi backup member2.. semua orang nang sik pat relax.. dah la kamek 3 jak yang kenak polah semua aktiviti.. kamek 3 juak la back up.. penuh la buku aktiviti kamek 3.. sepanjang bulan november nang banyak aktiviti concurrent.. sampe sik tauk dah nok ne yang priority.. due date bertimpa2 jak.. timeline nang iboh padah gik la... nang sekda gap lansung.. aku rasa la unit mk orang la unit yang sebusy2 unit... arumbulak nang sik dapat bernafas.. tapi at the same time kamek orang pun banyak belaja macam2.. yalah hidup di dunia projek...
aok la.. cita balit pasal hari isnin ya tek.. actually petang isnin ya ada request training dari user mk orang.. salunya bos aku yang berik training especially on the manager level.. actually user yang request tok pun dah penah g training n daknya nang quite familiar juak ngan appllication yang daknya pake ya.. tapi user mk orang tok nang suka nak bermanjak2 ngan kamek orang.. maok kamek orang juak pegi... bos aku terpaksa balit sebab nang nya cuti pun .. n nya nak ambik anak nya habis exam spm.. jadi.. heheh... aku tauk .. aku la yang jadi mangsa utk train user ya.. dahla aku posa.. kenak kelaka banyak2 gik ya.. kenak berjalan gik pegi menara sebelah ya.. makin la haus tekak aku tok.. leka melayan kerenah user yang manja2 tok pun sekian juak.. hai hai... what ever la..

yalah cita november madness tek..

Wednesday, November 19, 2008

malam khamis yang bosan ....

Do you like this story?

hmm..

aok lah.. last nite aku baruk habis baca novel yang baruk aku beli last week.. novel TERNYATA CINTA by DAMYA HANNA..
daripada pembacaan aku.. cita tok compare dengan cita SELAGI ADA DIA.. jalan cita nya cam lebih kurang jak.. maklumlah novel.. mesti ada tempias sikit.. daripada duak-duak cita tok... kedua2nya berkisah tentang seorang perempuan dengan dua lelaki.. kakya duak2 perempuan dalam duak2 buku cita tok suka berangan.. kadang2 aku rsa cam baca buku yang sama jak.. kakya dalam both buku cita tok ada cita pasal kenak buang keluarga...
molah summary la pulak aku tok.. teringat indah ngan cikgu hajar ngajar aku bm lok.. molah ringkasan karangan...
sambung balit.. kira mun compare duak2 buku cita tok.. aku prefer buku SELAGI ADA DIA la.. jalan cita nya best sikit la compare to TERNYATA CINTA..
anyway kitak orang baca la sendirik..

********************************************


PENGALAMAN mengajar erti kedewasaan. Begitulah ibarat hidup Qasdina, tonggak harapan keluarganya. Dalam meniti usia remaja, dia bagaimanapun tidak dapat menolak hakikat yang dia juga punya cita-cita untuk digapai. Namun, demi adik-adik yang masih bersekolah dan ayah yang dibebani hutang, impian itu terpaksa dilupakan buat sementara waktu. Dia sebaliknya kini punya misi yang tersendiri! Memburu lelaki kaya!

ZARIEL - Lelaki pertama yang berjaya mencuri perhatian. Kacak, mewah dan romantis! Itu ciri-ciri kesempurnaan yang perlu ada pada lelaki idamannya. Tetapi Zariel tidak seperti yang disangkakan. Lelaki itu terlalu ego sehingga menjengkelkan hati nuraninya.

IQRAM - Kehadiran lelaki ini kerap kali mengganggu emosi. Qasdina jadi rimas sendiri! Tiada langsung kriteria lelaki pujaannya, namun peribadi Iqram yang penuh rahsia dan kesederhanaan sifatnya berjaya meruntun hati si gadis.

Ternyata, cinta itu terlalu indah. Namun, dia juga sedar hanya kejayaan menggapai cita-cita bakal melengkapkan kehidupannya. Jadi, mampukah dia mengorbankan impiannya demi cinta? Ikutkan hati, dia ingin memiliki kedua-duanya sekali! Dan dia tahu yang dia berhak kerana kebahagiaan itu adalah milik setiap insan. Cuma yang pasti, ketentuan ILAHI tetap membatasi segala.

keja update tarikh kawen...

Do you like this story?

ha... assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh...

boringnya malam tok..

aoklah.. petang tadik aku dapat msg dari kwan aku merangkap bakal cousin aku.. nya berik msg jemputan kawen one of schoolmate aku dolok.. kawan satu sekolah satu batch aku..
dah dikumpul2 banyak nembiak sekolah aku yang kawen tahun tok.. tarikh pun sama jak... ada gik yang latest update tentang wedding kawan aku yang belum aku tauk tok.. keja aku update wedding and engagement date kawan2 aku kat peristiwa menarik tahun tok...
wah wah... rami dah rupanya kawan2 aku membuka cita baru dalam hidup sidak..
aku.. bila ooo.. akan datang...

kepada kawan2 aku yang akan kawen.. terutamanya dalam masa terdekat tok.. aku ucapkan tahniah.. semoga berbahagia dunia dan akhirat... amin..

Thursday, November 13, 2008

bila lanGit mEndung ...

Do you like this story?

benda baik untuk di kongsi bersama ...

Kekadang terdengar bebelan orang-orang di sekeliling Kita,
"Cuaca buruk je akhir-akhir in ye.." Soalnya, kenapa hujan dikatakan cuaca buruk?

Berapa ramai di kalangan Kita yang mengeluh bila Hari hujan?
- Iskk, tak kering la baju kalau asyik hujan je..
- Alahai, hujan laaagiiii
- Tiap-tiap Hari hujan...susah la mcm ni
- Payah nak buat apa2 kalau Hujan
- Tak boleh balik lagi, hujan!

Bukankah bebelan-bebelan itu lebih baik digantikan dengan DOA : "Allahumma syaiyiban nafi'a" (Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jadikan hujan ini bermanfaat buat kami).

Hakikatnya, hujan itu RAHMAT.

"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya) ." (Al-A'raf : 57)

Sebenarnya hujan terlalu banyak manfaatnya.
1. Membersihkan udara
2. Menyubur tanaman
3. Membekal air ke empangan

Ini sikit sahaja senarai kebaikannya. Ada banyak lagi.

Kenapa orang selalu "bad mood" bila hujan?

"Hujan tidak, mendung pun tidak, tiba-tiba je bermuram in..?" Macam biasa dengar ayat TU kan? Seolah-olah sinonim sungguh hujan dengan suasana muram/tak best. Kesian hujan.

Sedarkah Kita? Bila hujan turun, rahmat dilimpahkan buat manusia. Sebab itu, Nabi pun pernah pesan, bila hujan turun, DOA mustajab.

Sekarang ini, di tempat Kita hampir tiap-tiap Hari hujan. Tiap-tiap Hari Ada masa untuk DOA menjadi mustajab. Kenapa lepaskan peluang dengan keluhan sia-sia di saat pintu-pintu langit sedang terbuka?

"Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yang mencurah-curah" (al-Qamar : 11)

Maka, BERDOALAH. Semoga Hari ini lebih baik dari semalam. Dan semoga, Hari esok akan lebih baik. Dalam ilmu tasawwuf Dan ilmu-ilmu fardhu Ain lain pun Ada juga mengingatkan Kita tentang kebijaksanaan Allah.

Lihatlah firman Allah yg bermaksud : "Dan Kami turunkan hujan dari langit dengan sukatan yang tertentu, serta Kami tempatkan dia tersimpan di bumi; Dan sesungguhnya Kami sudah tentu berkuasa melenyapkannya." (Al-Mukminun : 18)

Rupa-rupanya Allah turunkan hujan ADA SUKATAN. Baru Hari ini Kita tahu, bahawa Allah turunkan hujan lebat kepada Kita sekarang ini Ada sebabnya, Ada sukatannya. Kemudian, air itu akan disimpan di bumi. Selama mana? Itu semua rahsia Allah.

"Dan Kami hantarkan angin sebagai pembawa air Dan pemindah benih; maka dengan itu Kami menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian kami berikan kamu meminumnya; Dan bukanlah kamu yang (berkuasa menurunkannya atau) menyimpannya." (al-Hijr : 22)

Semoga Ada iktibar untuk peringatan Kita.

"Dan Allah jualah yang mengetahui rahsia langit Dan bumi Dan kepadaNyalah dikembalikan segala urusan. Oleh itu, sembahlah akan Dia serta berserahlah kepadaNya. Dan (ingatlah), Tuhanmu tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan." (Surah Hud : 123)

Wednesday, November 12, 2008

aktibiti di opis

Do you like this story?

rupa opis bila ada makan free... sunyi sepi...








aktiviti kegemaran ramai ... makan2 free di opis...

Friday, October 31, 2008

pagi jumaat terakhir oktober ...

Do you like this story?

friday morning.. 1053 am... edwh orange office

oleh kerana aku tengah nunggu report aku tgh retrieving data.. so aku berblog la jap.. boring la plak..

cita aku hari tok pasal kawan aku bernama butet.. oleh kerana aku boring pagi tok tek.. sik tauk nak call sapa.. jadi aku call la si butet tok.. k teman k bloya.. boleh la aku tauk cita pasal nya nak bertunang.. mun nak nunggu nya call aku bertanduk kali pusak belum tentu nya call aku..
so aku dail la no butet.. belum sempat aku dengar caller ringtone nya telefon aku dah berjawab dah.. sempat juak la aku ngujiknya madah rasa sik cayak ku sekali ringing jak dah di angkat nya.. mesti nya tengah main2 msg ngan can nya ya.. ya tang cepat jak nya angkat telefon..
so bermula la agenda soal selidik aku dengannya... hehehhe

macam2 la soalan ku tanyak ngannya.. sapa nama gereknya.. bila kenal.. camne pande kenal.. maklumlah butet tok mun kamek orang nanyak sikit pasal hal kaseh sayang ngannya nya tok jawapan standard nya salu berik kamek orang is ".. adalah" "...ish.. kelak2 jak kitak orang tauk" "... belum tiba masanya gik" yalah jawapannya salu berik ngan kamek orang sampe kamek orang malas nak nanyak.. berahsia gilak...
so hari tok tek peluang aku nanyak soalan ngannya tek.. rupa2nya kawan aku tok nang pande berahsia.. lamak dahnya bercintan cinton ngan mbiak laki tok tek.. baruk hari tok kamek orang tauk.. ya pun mun sik pasal mak nya pecah rahsia pasal nya nak bertunang sampe bila2 la kamek orang sik tauk... hm.. butet butet...
so baruk hari tok juak la aku tauk sapa nama jejaka pujaan butet ya tek.. baruk hari tok juak la aku tauk camne nya duak kenal..
daripada dengar nada suara butet, nampaklah nya happy.. sempat la aku nanyak ngannya apa perasaan nya tek.. paling aku sik tahan dengar jawapannya padah aku adalah ".. kegembiraan berganda.." .. adoh butet.. nang tua ija nya dari dolok sik berubah2.. sik ipak ngan diriknya pun...
daripada cita anim.. butet sik tauk camne nak madah ngan kamek orang.. tang lucu jak aku nengar butet sik pande madah indah.. pande malu indah.. sejak bila...
so apa pun butet "SELAMAT BERTUNANG" semoga ko berbahagia dengan azmi sampe bila-bila..

*************************************************************

tok cita aku dengan kawan aku sorang gik

rupanya cita tok sik abis.. tergantung

Thursday, October 30, 2008

thursday afternoon in orange office ...

Do you like this story?

khamis... 311 pm .. edwh orange office

hari tok sekdala busy gilak.. keja pun sekda yang heavy.. so ilekk 2 jak la.. lagipun bos2 sekda kat ofis .. so tok la masa nak bersenang lenang.. bila gik nak bersenang lenang nak..

aoklah.. marek aku receive kad kawen kawan aku.. kira member rapat juak la.. tapi sik la serapat member pompuan.. sebab member aku tok lelaki.. dah nak kawen dah kawan aku sorang tok.. namanya alem.. nya nak kawen 30 Nov tok.. kawen dengan orang seremban.. sik lama gik menamatkan zaman bujang la kawan aku tok.. sik blh la aku nak tepon nak ngaco2 nya gik... marah jak bini nya kelak..
so bila2 di pk2 balit.. rupanya dah meningkat dah umur kita2 tok.. rami kawan2 aku yang sama sekolah dolok menamatkan zaman bujang dak nya tahun tok... bulan 11 tok ajak ada 3 orang schoolmate aku yang kawen.. tok yang aku tauk.. belum gik yang aku sik tauk.. yang menamatkan zaman bujang tahun tok pun dah berapa orang... tahun depan sik tauk gik.. maklumlah masing2 umur dah 25.. tahun depan dah masuk 26.. tapi aku rasa cam perange masih juak sama cam sekolah dolok.. ada la berubah sikit.. tapi perange zaman sekolah dolok tetap ada mun bertemu reunion dengan geng2 sekolah dolok..
di jadikan cerita.. aku ada cerita sensasi dah hangat tentang best fren aku.. heheh.. berita tok kira aku baruk tauk juak .. sebab apa.. kawan aku tok perahsia orang nya bila bab2 berkaseh tok...
last nite kawan aku anim msg aku.. "mem, mk orang g makan piza tok .. butet belanja.. i dgn shila"
yalah i balas balit.. "sho.. kira bertuah u mem dapat di cia butet.. makan doa selamat u pastok butet belanja"..
dah ya tek.. ya kawan i anim tok msg agik, ya nya madah "mem, berita gembira.. butet nak bertunang aih.. boleh tahan juak mbiak ya mem.. mak nya madah i tek.. mun sik butet ya sik maok madah i mem.."
sik la i balas msg kawan i anim tok tek.. i pk nya main2 ngan i.. kawan i anim tok nang suka berplente kedak ya..
lepas ya si anim miscall i.. i tauk la retinya.. mun miscall ertinya call balit.. sik i call back daknya...
dahya kawan i shiela gik miscall.. sik juak i call balit.. malas i nak call sidak balit....
dah ya si tua ija butet tok gik miscall siap berik msg gik.. call aku balit lok..
aku dah tauk gilak pe'el kawan2 aku tok.. nang suka nak nyuruh aku call back.. mentang2 aku keja telekom dak nya ingat aku dapat line free ka.. sik lah bayar call dak nya..
dalam ati aku pun madah.. eh butet.. sik pian aku nak melayan kerenah kitak orang nak call back..
jadi oleh kerana miscall kawan2 aku tok tek sik di layan.. jadi si butet tok anta msg.. kira misteri la.. padah butet tek "brita bait".. aku pun reply la balit.. kira aku sombong la dengan daknya tek.. aku jawab la sms butet ya balit... "mun ada berita bait, kau la call aku.. sikkan la aku pulang nak call ko balit.. ish ish.. x patut x patut.." kakya si butet tok pun jawab la balit.. "sik boh jak" kira merajuk la tek.. bajet aku kan call nya balit la tek... malas aku nak call...
yalah.. pagi tok tek aku dapat mesej dari kawan aku nama anim ya tek.. panjang juak la kira msg nya.. anim madah.. "boleh tahan juak si butet ya mem.. 2hb 11 tok nya tunang.. tinggal i sorang gik tok mem.." si anim tok dah bingung dah .. ne ndak bingung.. tinggal nya sorang gik belum berkomitmen.. member2 aku lain dah deras dah.. ada yang dah beranak pinak.. tinggal nya sorang gik masih nak carik yang steady.. heheheh
jadi aku selidik la dari anim tok tek cita si butet ya.. adala aku nanyak ngan si anim.. sapa gerek butet tok tek.. camne orang nya.. ada sik si butet ya ngeso gambar gerek nya..
ya anim madah.. ada butet ngeso muka gerek nya.. dolok bukan main berahsia gik butet ya.. mun kamek orang nak tauk pasal gereknya mesti nya madah belum tiba masanya... rasa artis rasa.. sak ati juak kamek orang.. heheh.. yalah lawak cita butet tok..
banyak gik la cita anim tentang butet ya tek.. butet ya sempat gik anok anim ya madah.. "kau tok suka na ngorek rahsia aku.. mun jane sekdanya ngorek detail2 camtok.. ya aku sik suka nak bercerita ngan kau" hehehhe.. ada juak masuk nama aku..
yalah cita butet tek.. hujung minggu tok bertunang nya.. haha.. geram juak aku ngan butet tok sebenarnya.. sanggup nya berahsia ngan kamek orang.. mun kamek orang nanyak sapa gereknya nak.. mesti nya madah .. "gerek ku orang biasa jak..." kedong kamek orang tok bergerek ngan orang luar biasa.. butet butet.. lamak dah sik temu ngan butet tok.. mun nemunya aku nak ngetok palaknya... geram ku..
apa pun.. aku ucapkan tahniah dengan butet.. aku harap jodoh nya dengan lelaki pujaan hatinya berpanjangan dunia dan akhirat.. amin..

Tuesday, October 28, 2008

pagi isnin di minggu terakhir di bulan oktober..

Do you like this story?

hehehe.. tajuk post.. sik tahan.. macam lagu dewa jak.. perempuan tercantik di negeriku indonesia.. sepanjang-panjang alam tajuk.. heheh..

hari tok sekda keja gilak.. sik la busy gilak .. cam besa jak.. lagipun bos aku urgent leave.. bos kepada bos aku pun g training kat penang.. so apa gik la mk orang.. hehehe suk la sikit.. mun sik bos aku suka nak duduk2 kat tempat aku molah keja.. bos aku tok suka berdiskus orang nya.. kadang2 angol juak.. tapi kadang2 bagus juak.. banyak benda boleh belaja dari nya.. lagipun nya nang nyuruh mk orang belaja cepat2 .. macam belaja sifir..

tadik sebenarnya banyak nak ku padah.. tiba2 aku terputus idea jak.. ada benda menggangu fikiran aku.. telefon bunyi kali .. yalah ilang idea jap..

jap gik mk orang ada jamuan hari raya utk Group IT kat tingkat 50.. so dapat la makan free hari tok... tapi mesti rami orang.. tapi sik la serami time jamuan raya utk TM.. nang berpusu2 jak orang nak makan.. aku malas nk join.. lebih senang balit umah .. yang penting balit umah awal.. hehe.. ya cita jamuan hari jumaat ya tek...

pastok la aku sambung gik.. telefon aku ndak alah2 berbunyi.. lagipun aku nak g jamuan raya lok.. heheeh

Monday, October 27, 2008

malam deepavali 2008

Do you like this story?

27 oktober 2008.. tajuk pun malam deepavali.. macam celebrate deepavali jak..
aku cam besa.. masih berada dalam bilit gelap aku.. depan laptop aku.. tengah ber-blog.. aku pun heran sebenarnya ngan dirik aku pun.. sejak bila aku pande berblog pun aku sik tauk... saja jak nak meluah apa yang sik di luah.. kadang2 salu ngerepak kedirik jak.. berpk sorang dirik.. ada blog ada juak tempat k krepak.. hahahah
hmm.. apa aku nak cerita .. aok la.. last 2 weekends, weekends yang hubby aku dah balit ke negara pekerjaan nya.. aku baca buku cerita.. lamak juak dh sik baca novel.. tok baruk aku ada baca novel agik.. aku bukan apa.. aku tok jenis malas beli novel.. baca suka jak la.. novel tok aku beli time mek duak tunang ku pegi kede buku kat mid valley.. nya pun bli a few novels n magazine k nya mbak balit.. aku pun beli la sigek novel tok tajuk nya SELAGI ADA DIA by AISYA SOFEA..
actually aku nak beli buku sigek ya ternyata cinta ka ternyata dia by damya hanna, tapi buku ya tinggal sigek jak di temu ku.. ya pun dah berbuka dari plastik.. so sik jadi la aku beli buku ya tek..
ok.. back to story .. last 2 week aku baca la novel SELAGI ADA DIA tok tek.. quite intresting book.. sebab apa la aku madah best.. hehhe.. aku tok jenis cry cry baby sikit.. dalam aku baca2 novel tok aku pande nangis indah.. lawak ada jak.. nasib kawan aku dah tido time ya.. tersot2 la aku baca buku ya tek.. nang berjure-jure jak air mata aku kuar.. aku pun sik tauk kenak la sedih gilak baca buku ya.. heheh.. tauk ajak la aku tok.. sensitif tahap gaban..
kira feeling la aku baca buku cita ya tek... penuh emosi.. hehehehhe ..
dalam cita tok aku ingat ada sigek benda penulis ya padah.. yang aku rasa very close to me..
hmm.. ya la cita aku baca novel ya tek.. kelak aku nak g kede buku agik nak carik buku cita damya hanna ya tek..

************************************************


PERTEMUAN tanpa dirancang telah membuka pintu hati Arianni untuk mengenal erti cinta. Apatah lagi, lelaki itu berjanji menjadikan dia sebahagian hidupnya, berjanji bahawa segalanya mampu ditangani dan berjanji akan mempertahankan cinta mereka.

Namun, kasih yang disulam, janji yang dimaterai terlerai akhirnya bila terbongkar satu rahsia yang tidak terduga. Sebagai wanita bermaruah, Arianni nekad menoktahkan segala impian. Cinta pertamanya harus dibuang jauh daripada kotak ingatan. Lelaki itu bukan untuknya.

Tahun berlalu... hadirlah lelaki baru dalam hidupnya. Sayangnya, pintu hati dia masih tertutup rapat. Rasa terluka itu masih ada. Baginya, cinta kedua tidak membawa sebarang makna; tiada keikhlasan, tiada kejujuran. Lalu bagaimana? Selama manakah lagi harus dia tunggu untuk mengecap nikmat kebahagiaan? Terlalu memilihkah dia?

sambungan minggu minggu di bulan oktober

Do you like this story?

hari tok 27 oktober 2008 isnin.... cuti deepavali.. isnin di minggu-minggu yang lepas kenak pegi keja.. oleh kerana kl cuti hari tok so boleh la bersenang lenang kat umah cuti deepavali tok..
sekda apa gilak aktiviti aku hari tok.. lepak2 kat umah... minum2.. ilek2.. ya jak la keja..
bangun pagi.. kemas2 bilit... kakya mandi.. zohor suma.. baruk la masak..
hari tok aku masak tomyam ayam & sayur campur pake kamek duak kawan ku lunch..
makan2 sambil nangga tv.. kemas2 dapur semua .. baruk la ilek kejap.. sedar-sedar jak jam dah pukul 4.. cepat na masa berlalu...
lepas asar.. aku practice yoga jap for 30 min.. rasa reliefing la juak lepas beryoga.. hilang sikit la rasa badan yang stress..
lepas beryoga rilek2 baca majalah pengantin & ratu sehari.. carik ilham utk wedding aku kelak.. walaupun wedding aku bulan 5 tahun depan.. tapi aku dah start dah molah perancangan.. yalah.. sebab aku n tunang ku masing2 berjauhan .. dengan komitmen kerja gik.. so prepare sikit2 la dari awal.. sik la kelak bergaut2.. lagipun susah nak berbincang make phone or email or sms.. senang kit bertemu muka.. so dari kinek tok la start mike apa nak dibincang.. kelak mindak tinggal nak berbincang jak.. sik la lelah cari isi2 penting gik.. lagipun parents mk duak jauh kat kuching.. makin la limited masa nak berbincang..
so tinggalkan kisah preparation aku ya..
tadik waktu aku access internet aku pake wireless free.. hsbb pun.. hsbb ya maksudnya high speed broadband.. projek kerajaan yang kontraknya dapat oleh telekom.. hehe.. ingatkan blh akses suma website .. rupanya ada limit juak macam kat ofis.. mungkin ya masih trial kali yalah.. lagipunnya pun connection very low.. sigek bar jak ..sik dapat la nak expect akses tenet macam streamyx macam kinek tok..
hehehe..
so ya jak la cita hari isnin aku... pastok aku sambung cita aku dari minggu lepas...
hari pun dah senja.. cer.. ayat.. hari dah senja sik tahan.. dah maghrib pun hari.. bergelap agik la ku... lampu bilit ku ndak alah2 rosak.. iboh jak jadi lampu.. jadi lampu pun menyusah kan aku ngan kawan ku.. dah lejuk dah nyawa ku nak atur nya.. aku nak jadi mc gyver pun susah juak.. sekda tangga.. k kerusi pun payah bertambah majalah gik baruk la dapat bertekik.. sik pa la.. kelak ku carik jalan camne nak atur nya.. mun sik sampe aku kawen la lampu ya sik beratur2...
eh.. maka aku madah nak berenti.. so stop lok.. kelak2 la sambung gik..

Sunday, October 26, 2008

minggu minggu di bulan oktober

Do you like this story?

26 october 2008..

apa aku nak padah oooo.. banyak sebenarnya sampe aku sik tauk nak padah apa
time tok aku tengah chat ngan tunang ku..
so idea aku freeze jap.. kelak la sambung ..

Tuesday, October 21, 2008

chapter 3 ... hari raya yang mulia..

Do you like this story?

hari raya keempat..

aktiviti hari raya keempat adalah melawat sanak saudara n pegi ke rumah sanak yang molah open house.. dah penat2 kita molah open house utk orang .. turn kita gik pegi open house umah orang.. so tunggu fiance i datang, then baruk la gerak sekali dengan dak bapak n adik2 anak2 cucu cicit.. sengan2 muat kereta..
sik la banyak gilak umah di jalan.. sengan-ngaan nyawa tahan..
time tok la mbak nembiak g collect duit raya..
gi open house sampe petang jak... kakya malam nya g jalan2 cari jalan yang lurus.. hehehhe.. malamnya g main boling dengan baju kurung.. terpaksa la aku bersinsin dengan kain.. dah la kain sempit.. terkedek2 jak aku berjalan nak nikam bola boling.. nasib la orang sik rami.. so layan jak la.. dah la sik fair.. alif my fiance sik pake baju melayu.. ne ndak senang jak nak main boling... nyesal sik nyuruh nya make baju melayu.. sik apa.. nasib nya save malam ya.. lain kali suruh jak la k baju melayu.. hehehhe

so day 4 end dengan kamek duak g makan kat satok... lepas ya balit umah...

aktiviti waktu boring..

Do you like this story?



di antara aktiviti2 waktu boring aku adalah membuat kertas kosong sik menjadi kosong.. yalah gunanya rough paper.. hehehheh..

Sunday, October 19, 2008

the best kind of friend

Do you like this story?

Is the kind you can sit on a porch and swing with,
Never say a word, and then walk away
Feeling like it was the best conversation you've ever had.

It's true that we don't know what we've got until we lose it,
But it's also true that we don't know
What we've been missing until it arrives.

Giving someone all your love
Is never an assurance that they'll love you back!

Don't expect love in return;
Just wait for it to grow in their heart
But if it doesn't, be content it grew in yours.

It takes only a minute to get a crush on someone,
An hour to like someone,
And a day to love someone,
But it takes a lifetime to forget someone.

Don't go for looks; they can deceive.
Don't go for wealth; even that fades away.
Go for someone who makes you smile
Because it takes only a smile to make a dark day seem bright.

Find the one that makes your heart smile.

May you have
Enough happiness to make you sweet,
Enough trials to make you strong,
Enough sorrow to keep you human,
Enough hope to make you happy.

Always put yourself in others' shoes.
If you feel that it hurts you,
It probably hurts the other person, too

The happiest of people
Don't necessarily have the best of everything;
They just make the most of everything that comes along their way.

Happiness lies for those who cry,
Those who hurt, those who have searched,
And those who have tried,

For only they can appreciate the importance of people
Who have touched their lives.
When you were born, you were crying
And everyone around you was smiling.

Live your life so that when you die,
You're the one who is smiling and everyone around you is crying.

This message is..
To those people who mean something to ME,
To those who have touched MY life in one way or another,
To those who make ME smile when I really need it,
To those that make ME see the brighter side of things

chapter 2.. hari raya yang mulia

Do you like this story?


sambungan daripada hari raya pertama..

hari raya kedua.. 2nd oCt 08
  • malamnya gik mak aku dah bagi tugas ngan aku n adik aku.. cam biasa lah mun mak molah open house, gerenti tangan sik pande kering.. tok istilah bahasa sarawak.. tangan sik pande berenti.. ada jak keja nak dipolah.. awal pagi gik mak dah ngejut suruh bangun.. dah la malam ya tido aher.. rasa nak terbalit biji mata kenak suruh bangun.. mak sik puas hati ngetuk pintu bilit.. ngetuk penjan bilit k nyuruh mk duak adik ku bangun.. terpaksa la kamek duak melupakan tilam n bantal empuk ..
  • dah siap2 mandi semua.. cam biasa lah.. destinasi utama adalah dapur.. siapkan kuih biskut nak di hidang.. raya kali tok tugas aku ringan sikit sebab kali tok banyak helper open house mak.. jadi tugas aku raya kali tok dah di upgrade.. jadi tukang hidang air jak... sik lah lelah gilak..
  • orang yang aku tunggu2 mestilah tunang aku.. heheh.. nya pun sik pat lepas jadi orang gaji open house rumah mak aku.. siannya... sik pa demi aku dan mak mertua nya.. hehehhehe
  • so cam biasalah.. open house berlalu.. petang baruk aku la menang tangan... dapat rilek sikit...
  • so agenda malam raya, g berjarah rumah mak mertua aku untuk kali kedua.. hehehe .. kali tok aku sik pat lari.. berjarah dalam kampung gi umah sanak saudara.. sesi memperkenalkan aku dengan family tunang aku.. walaupun aku agaklah penat tapi aku gagahkan juak... demi tunang aku n mak mertua aku ... hehehehe.. so tutup chapter hari raya kedua..
hari raya ketiga... 3rd Oct 08
  • hari raya ketiga.. open house rumah aku pun gik.. rumah kat matang.. a.k.a rumah bapak aku.. maklumlah aku banyak gilak umah...
  • cam biasalah pagi2 gik bilit aku dah kenak ketuk.. kenak suruh bertugas.. nang hari raya tok keja aku bertugas ajak2.. maklumlah hari raya tok raya last aku jadi orang bujang.. tahun depan raya aku dah jadi isteri orang..amin...
  • so tugas aku pagi2 tolong aunty aku apa yang patut.. heheh.. n tugas aku pun molah laksa sarawak.. tunang aku yang tersayang ya nak makan laksa sarawak..
  • hari ya kira laku la laksa yang aku polah sampe aku terpaksa pegi ke kede balit carik bahan agik pake molah laksa takut tunang aku sik sempat nak makan...
  • malam dalam kul 8 malam camya baruk la tunang aku sampe umah bersama dengan mak n bapak mertua n 2 orang adik ipar aku... so apa gik tugas aku.. jadi waiter la.. menyediakan makan minum tunang aku...
  • dah makan2 minum2.. bloya pun udah.. biasalah nak mun orang tua bertemu.. apa gik la nak diloya sidaknya selain pasal i dgn tunang i.. dengar jak la...
  • lepas tunang aku balit.. tugas aku belum selesai.. terpaksala aku jadi cleaner bertauliah.. kul 12 mlam baruk la aku setle mengemas dak dapur.. ahernya aku tido kepenatan...
sambung esok gik.. hari raya keempat..

Thursday, October 16, 2008

chapter 1... hari raya yang mulia....

Do you like this story?



hari raya yang bahagia..

hari raya kali tok.. hari raya yang membahagiakan.. n lain dari hari raya yang selalu.. sebab ada satu kelainan yang ketara pada hari raya tok... u know i know la..

hari raya tok juak kira hari raya yang agak membusykan buat aku.. pendek kata jadual hari raya aku adalah jadual hari raya yang pack.. padat dengan aktiviti.. rasa menteri jak..

day before raya ... 30th Sept 08
  • day before raya.. me n my fiance g ke pasar, berbeli dak daging, dak ayam, dak buah k masak hari raya.. but before that.. g kede gunting rambut.. mbak si encik alif tok g gunting rambut nya yang panjang ya.. hehehe.. lamak juak la kat salun rambut tok.. belek2 buku.. ahernya maok gunting rambut ikut fesyen dalam buku ya ala2 pelakon korea... hehehe.. kalah la pelakon korea... dah habis gunting, cam besa la mun gunting rambut kat salun, for sure la nya style kan rambut kita.. hehehe.. nasib gambar rambut nya dah kenak style sekda kat i, mun sik dah kenak upload dalam tok..
  • lepas gunting rambut semua... balit umah jap ambik brang n kakya g balit kampung.. g berbuka puasa kat umah tunang ku...
  • lepas ya g umah mak.. umah mak pun sik jauh dari rumah nenek n tunang.. so g umah mak, kelaka2.. minum2.. pasya baruk la g umah nenek.. dalam kul 9 camya baruk la sampe umah nenek...
hari raya pertama .... 1st Oct 08
  • hari raya pertama.. kamek orang sefamily berkumpul di rumah nenek aku di samarahan.. last posa gik mk orang dah berkumpul rami2 di rumah nenek aku.. rumah nenek aku dekat dengan rumah tunang aku.. so aku pun suka la.. hehehe.. senang kit nak g umah bakal mentua berjarah hari raya..
  • panjang gik cita hari raya pertama tok... pagi raya, cam besa la.. bangun awal.. iron baju raya.. tolong2 orang kat dapur.. mandi.. n berjarah raya dengan nenek.. bapak .. aunty2..
  • lepas ya baruk la mk orang g umah mak.. berjarah ngan mak.. lamak juak la lepak2 umah mak.. cam besalah.. mun dah temu ngan mak.. apa gik proses memanjakan dirik la...
  • tengahari dalam kul 2 camya, balit rumah nenek gik.. ilek2 jap.. then baruk la g umah tunang i yang tercinta...
  • then.. lepas maghrib mk duak g umah mak agik.. kali tok wif my fiance.. cam besa.. mun kat umah mak, lepak2 tangkap gambar .. makan2.. then dalam kul 11 lebih baruk la my fiance balit umah nya pun.. aku n adik tido umah mak.. sebab esok nya aku kenak jadi orang gaji graduate umah mak.. tolong mak open house on hari raya kedua...
hari raya kedua.. to be continued..

Wednesday, October 15, 2008

saat yang memboringkan..

Do you like this story?


hari tok 15 oct 2008... 9:59 pm .. EDWH TM.. di kerusi empuk aku..

sangatlah memboringkan.. sebab apa.. sebab aku kenak stay back kat ofis menyetelkan kerja yang diperlukan utk esok.. loading data.. boring .. boring .. boring... dah la esok kul 9, aku ada presentation dengan user... makin la aku tension... esok .. for sure telefon aku berdering2.. mailbox for sure la penuh.. mun data sik ready, sik complete, terpaksa la aku jadi operator tukang jawab telefon.. tukang goreng jawapan nak berik dengan user... pening.. pening...
yang paling tensionnya adalah .. keja aku & kwn aku dilambatkan oleh insan2 yang sepatutnya menyetelkan kerja daknya before aku & kawan ku blh proceed .. tauk2 ajak la script.. bukan blh salah sikit.. salah sikit habis semua data..
yang paling tensionnya lagik.. server lembap tahap dewa la.. pande berolah indah server.. makin la melambatkan kerja kamek duak.. apalah nasib..
dahla boring menunggu sampe aku boleh berblog..
polisi kerja aku.. no stay back.. no after 5 pun work.. keja must be setel before 530.. heheheh.. time management la kononnya...
aku geram n tension dengan benda nama data loading tok...
kawan aku yang pendiam kat sebelah tok pun pande ngerepak juak dah...
ya ertinya dah tahap boring gilak dah ya....
tapi apa nak buat.. dah keja.. buat jak la..

Thursday, September 18, 2008

60 Petua memilih pasangan

Do you like this story?

1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.
2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.
3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.
4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti "magnet" yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.
5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.
6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.
7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.
8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.
9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.
10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.
11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.
12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.
13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).
14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.
15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.
16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.
17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.
18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.
19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.
20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.
21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.
22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.
23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.
24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.
25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.
26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.
27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.
28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.
29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.
30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.
31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan, sikap terhadap harta, wang dan hobi.
32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.
33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri, serentak nak ke tandas.
34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa – sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.
35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan – tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.
36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut.
37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamornya.
38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.
39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita.
40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.
41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.
42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.
43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.
44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.
45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.
46. Cari keunikan, kelucuan atau 'kegilaan' bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.
47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.
48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.
49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.
50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.
51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin.
52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.
53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.
54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.
55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.
56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.
57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.
58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.
59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.
60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.

Mahar Perkahwinan aDam

Do you like this story?

Pergaulan hidup adalah persahabatan! Dan pergaulan antara lelaki dengan wanita akan berubah menjadi perkahwinan apabila disertai dengan mahar. Dan kini apakah bentuk mahar yang harus diberikan? Itulah yang sedang difikirkan Adam. Untuk keluar dari keraguan, Adam a.s berseru: “Ilahi, Rabbi! Apakah gerangan yang akan kuberikan kepadanya? Emaskah, intankah, perak atau permata?”. “Bukan!” kata Tuhan. “Apakah hamba akan berpuasa atau solat atau bertasbih untuk-Mu sebagai maharnya?” tanya Adam a.s dengan penuh pengharapan. “Bukan!” tegas suara Ghaib. Adam diam, mententeramkan jiwanya. Kemudian bermohon dengan tekun: “Kalau begitu tunjukilah hamba-Mu jalan keluar!”. Allah SWT. berfirman: “Mahar Hawa ialah selawat sepuluh kali atas Nabi-Ku, Nabi yang bakal Kubangkit yang membawa pernyataan dari sifat-sifat-Ku: Muhammad, cincin permata dari para anbiya’ dan penutup serta penghulu segala Rasul. Ucapkanlah sepuluh kali!”. Adam a.s merasa lega. Ia mengucapkan sepuluh kali salawat ke atas Nabi Muhammad SAW. sebagai mahar kepada isterinya. Suatu mahar yang bernilai spiritual, kerana Nabi Muhammad SAW adalah rahmatan lil ‘alamin (rahmat bagi seluruh alam). Hawa mendengarkannya dan menerimanya sebagai mahar. “Hai Adam, kini Aku halalkan Hawa bagimu”, perintah Allah, “dan dapatlah ia sebagai isterimu!”. Adam a.s bersyukur lalu memasuki isterinya dengan ucapan salam. Hawa menyambutnya dengan segala keterbukaan dan cinta kasih yang seimbang. Allah SWT. berfirman kepada mereka: “Hai Adam, diamlah engkau bersama isterimu di dalam syurga dan makanlah (serta nikmatilah) apa saja yang kamu berdua ingini, dan janganlah kamu berdua mendekati pohon ini kerana (apabila mendekatinya) kamu berdua akan menjadi zalim”. (Al-A’raaf: 19). Dengan pernikahan ini Adam a.s tidak lagi merasa kesepian di dalam syurga. Inilah percintaan dan pernikahan yang pertama dalam sejarah ummat manusia, dan berlangsung di dalam syurga yang penuh kenikmatan. Iaitu sebuah pernikahan agung yang dihadiri oleh para bidadari, jin dan disaksikan oleh para malaikat. Peristiwa pernikahan Adam dan Hawa terjadi pada hari Jumaat. Entah berapa lama keduanya berdiam di syurga, hanya Allah SWT yang tahu. Lalu keduanya diperintahkan turun ke bumi. Turun ke bumi untuk menyebar luaskan keturunan yang akan mengabdi kepada Allah SWT dengan janji bahawa syurga itu tetap tersedia di hari kemudian bagi hamba-hamba yang beriman dan beramal soleh. Firman Allah SWT.: “Kami berfirman: Turunlah kamu dari syurga itu. Kemudian jika datang petunjuk-Ku kepadamu, maka barangsiapa yang mengikuti petunjuk-Ku, nescaya tidak ada kekhuatiran atas mereka, dan tidak (pula) mereka bersedih hati.” (Al-Baqarah: 38)

aDam & haWa

Do you like this story?

.... segala kesenangan ada di dalamnya. Semua tersedia apa saja yang diinginkan, tanpa bersusah payah memperolehinya. Sungguh suatu tempat yang amat indah dan permai, menjadi idaman setiap insan. Demikianlah menurut riwayat, tatkala Allah SWT. selesai mencipta alam semesta dan makhluk-makhluk lainnya, maka dicipta-Nya pula Adam ‘alaihissalam sebagai manusia pertama. Hamba yang dimuliakan itu ditempatkan Allah SWT di dalam Syurga (Jannah). Adam a.s hidup sendirian dan sebatang kara, tanpa mempunyai seorang kawan pun. Ia berjalan ke kiri dan ke kanan, menghadap ke langit-langit yang tinggi, ke bumi terhampar jauh di seberang, maka tiadalah sesuatu yang dilihatnya dari mahkluk sejenisnya kecuali burung-burung yang berterbangan ke sana ke mari, sambil berkejar-kejaran di angkasa bebas, bernyanyi-nyanyi, bersiul-siul, seolah-olah mempamerkan kemesraan. Adam a.s terpikat melihatnya, rindu berkeadaan demikian. Tetapi sungguh malang, siapalah gerangan kawan yang hendak diajak. Ia merasa kesepian, lama sudah. Ia tinggal di syurga bagai orang kebingungan, tiada pasangan yang akan dibujuk bermesra sebagaimana burung-burung yang dilihatnya. Tiada pekerjaan sehari-hari kecuali bermalas-malas begitu saja, bersantai berangin-angin di dalam taman syurga yang indah permai, yang ditumbuhi oleh bermacam bunga-bunga kuntum semerbak yang wangi, yang di bawahnya mengalir anak-anak sungai bercabang-cabang, yang desiran airnya bagai mengandung pembangkit rindu. Adam kesepian Apa saja di dalam syurga semuanya nikmat! Tetapi apalah erti segalanya kalau hati selalu gelisah resah di dalam kesepian seorang diri? Itulah satu-satunya kekurangan yang dirasakan Adam a.s di dalam syurga. Ia perlu kepada sesuatu, iaitu kepada kawan sejenis yang akan mendampinginya di dalam kesenangan yang tak terhingga itu. Kadangkala kalau rindu dendamnya datang, turunlah ia ke bawah pohon-pohon rendang mencari hiburan, mendengarkan burung-burung bernyanyi bersahut-sahutan, tetapi aduh hai kasihan...bukannya hati menjadi tenteram, malah menjadi lebih tertikam. Kalau angin bertiup sepoi-sepoi basah di mana daun-daunan bergerak lemah gemalai dan mendesirkan suara sayup-sayup, maka terkesanlah di hatinya keharuan yang begitu mendalam; dirasakannya sebagai derita batin yang tegak di sebalik nikmat yang dianugerahkan Tuhan kepadanya. Tetapi walaupun demikian, agaknya Adam a.s malu mengadukan halnya kepada Allah SWT. Namun, walaupun Adam a.s malu untuk mengadu, Allah Ta'ala sendiri Maha Tahu serta Maha Melihat apa yang tersembunyi di kalbu hamba-Nya. Oleh itu Allah Ta'ala ingin mengusir rasa kesepian AdamHawa diciptakan Tatkala Adam a.s sudah berada di puncak kerinduan dan keinginan untuk mendapatkan kawan, sedang ia lagi duduk terpekur di atas tempat duduk yang berlapiskan tilam permaidani serba mewah, maka tiba-tiba ngantukpun datanglah menawannya serta langsung membawanya hanyut ke alam tidur. Adam a.s tertidur nyenyak, tak sedar kepada sesuatu yang ada di sekitarnya. Dalam saat-saat yang demikian itulah Allah SWT menyampaikan wahyu kepada malaikat Jibril a.s untuk mencabut tulang rusuk Adam a.s dari lambung sebelah kiri. Bagai orang yang sedang terbius, Adam a.s tidak merasakan apa-apa ketika tulang rusuknya dicabut oleh malaikat Jibril a.s. Dan oleh kudrat kuasa Ilahi yang manakala menghendaki terjadinya sesuatu cukup berkata “Kun!” maka terciptalah Hawa dari tulang rusuk Adam a.s, sebagai insan kedua penghuni syurga dan sebagai pelengkap kurnia yang dianugerahkan kepada Adam a.s yang mendambakan seorang kawan tempat ia boleh bermesra dan bersenda gurau.Pertemuan Adam dan Hawa Hawa duduk bersandar pada bantal lembut di atas tempat duduk megah yang bertatahkan emas dan permata-permata bermutu manikam, sambil terpesona memperhatikan kecerahan wajah dari seorang lelaki kacak yang sedang terbaring, tak jauh di depannya. Butir-butir fikiran yang menggelombang di dalam sanubari Hawa seolah-olah merupakan arus-arus tenaga elektrik yang datang mengetuk kalbu Adam a.s, yang langsung menerimanya sebagai mimpi yang berkesan di dalam gambaran jiwanya seketika itu. Adam terjaga....! Alangkah terkejutnya ia ketika dilihatnya ada makhluk manusia seperti dirinya hanya beberapa langkah di hadapannya. Ia seolah tak percaya pada penglihatannya. Ia masih terbaring mengusap matanya beberapa kali untuk memastikan apa yang sedang dilihatnya. Hawa yang diciptakan lengkap dengan perasaan malu, segera memutar badannya sekadar untuk menyembunyikan bukit-bukit di dadanya, seraya mengirimkan senyum manis bercampur manja, diiringi pandangan melirik dari sudut mata yang memberikan sinar harapan bagi hati yang melihatnya. Memang dijadikan Hawa dengan bentuk dan paras rupa yang sempurna. Ia dihiasi dengan kecantikan, kemanisan, keindahan, kejelitaan, kehalusan, kelemah-lembutan, kasih-sayang, kesucian, keibuan dan segala sifat-sifat keperibadian yang terpuji di samping bentuk tubuhnya yang mempesona serta memikat hati setiap yang memandangnya. Ia adalah wanita tercantik yang menghiasai syurga, yang kecantikannya itu akan diwariskan turun temurun di hari kemudian, dan daripadanyalah maka ada kecantikan yang diwariskan kepada wanita-wanita yang datang dibelakangnya. Adam a.s pun tak kurang gagah dan kacaknya. Tidak dijumpai cacat pada dirinya kerana ia adalah satu-satunya makhluk insan yang dicipta oleh Allah SWT secara langsung tanpa perantaraan. Semua kecantikan yang diperuntukkan bagi lelaki terhimpun padanya. Kecantikan itu pulalah yang diwariskan turun temurun kepada orang-orang di belakangnya sebagai anugerah Allah SWT kepada makhluk-Nya yang bergelar manusia. Bahkan diriwayatkan bahawa kelak semua penduduk syurga akan dibangkitkan dengan pantulan dari cahaya rupa Adam a.s. Adam a.s bangkit dari pembaringannya, memperbaiki duduknya. Ia membuka matanya, memperhatikan dengan pandangan tajam. Ia sedar bahawa orang asing di depannya itu bukanlah bayangan selintas pandang, namun benar-benar suatu kenyataan dari wujud insani yang mempunyai bentuk fizikal seperti dirinya. Ia yakin ia tidak salah pandang. Ia tahu itu manusia seperti dirinya, yang hanya berbeza kelaminnya saja. Ia serta merta dapat membuat kesimpulan bahawa makhluk di depannya adalah perempuan. Ia sedar bahawa itulah dia jenis yang dirindukannya. Hatinya gembira, bersyukur, bertahmid memuji Zat Maha Pencipta. Ia tertawa kepada gadis jelita itu, yang menyambutnya tersipu-sipu seraya menundukkan kepalanya dengan pandangan tak langsung, pandangan yang menyingkap apa yang terselit di kalbunya. Adam terpikat Adam terpikat pada rupa Hawa yang jelita, yang bagaikan kejelitaan segala puteri-puteri yang bermastautin di atas langit atau bidadari-bidadari di dalam syurga. Tuhan menanam asmara murni dan hasrat berahi di hati Adam a.s serta menjadikannya orang yang paling asyik dilamun cinta, yang tiada taranya dalam sejarah, iaitu kisah cinta dua insan di dalam syurga. Adam a.s ditakdirkan jatuh cinta kepada puteri yang paling cantik dari segala yang cantik, yang paling jelita dari segala yang jelita, dan yang paling harum dari segala yang harum. Adam a.s dibisikkan oleh hatinya agar merayu Hawa. Ia berseru: “Aduh, hai si jelita, siapakah gerangan kekasih ini? Dari manakah datangmu, dan untuk siapakah engkau disini?” Suaranya sopan, lembut, dan penuh kasih sayang. “Aku Hawa,” sambutnya ramah. “Aku dari Pencipta!” suaranya tertegun seketika. “Aku....aku....aku, dijadikan untukmu!” tekanan suaranya menyakinkan. Tiada suara yang seindah dan semerdu itu walaupun berbagai suara merdu dan indah terdengar setiap saat di dalam syurga. Tetapi suara Hawa....tidak pernah di dengarnya suara sebegitu indah yang keluar dari bibir mungil si wanita jelita itu. Suaranya membangkit rindu, gerakan tubuhnya menimbulkan semangat. Kata-kata yang paling segar didengar Adam a.s ialah tatkala Hawa mengucapkan terputus-putus: “Aku....aku....aku, dijadikan untukmu!” Kata-kata itu nikmat, menambah kemesraan Adam kepada Hawa. Adam a.s sedar bahawa nikmat itu datang dari Tuhan dan cintapun datang dari Tuhan. Ia tahu bahawa Allah SWT itu cantik, suka kepada kecantikan. Jadi, kalau cinta kepada kecantikan berertilah pula cinta kepada Tuhan. Jadi cinta itu bukan dosa tetapi malah suatu pengabdian. Dengan mengenali cinta, makrifah kepada Tuhan semakin mendalam. Cinta kepada Hawa bererti cinta kepada Pencipta. Dengan keyakinan demikian Adam a.s menjemput Hawa dengan berkata: “Kekasihku, ke marilah engkau!” Suaranya halus, penuh kemesraan. “Aku malu!” balas Hawa seolah-olah menolak. Tangannya, kepalanya, memberi isyarat menolak seraya memandang Adam dengan penuh ketakjuban. “Kalau engkau yang inginkan aku, engkaulah yang ke sini!” Suaranya yang bagaikan irama seolah-olah memberi harapan. Adam tidak ragu-ragu. Ia mengayuh langkah gagah mendatangi Hawa. Maka sejak itulah teradat sudah bahawa wanita itu didatangi, bukan mendatangi. Hawa bangkit dari tempat duduknya, menggeser surut beberapa langkah. Ia sedar bahawa walaupun dirinya diperuntukkan bagi Adam a.s, namunlah haruslah mempunyai syarat-syarat tertentu. Di dalam sanubarinya, ia tak dapat menyangkal bahawa iapun terpesona dan tertarik kepada rupa Adam a.s yang sungguh indah. Adam a.s tidak putus asa. Ia tahu itu bukan dosa. Ia tahu membaca isi hati. Ia tahu bukannya Hawa menolak, tetapi menghindarnya itu memanglah suatu perbuatan wajar dari sikap malu seorang gadis yang berbudi. Ia tahu bahawa di balik “malu” terselit “rasa mahu”. Kerananya ia yakin pada dirinya bahawa Hawa diperuntukkan baginya. Naluri insaninya bergelora. Tatkala sudah dekat ia pada Hawa serta hendak mengulurkan tangan sucinya kepadanya, maka tiba-tiba terdengarlah panggilan ghaib berseru: “Hai Adam....tahanlah dirimu. Pergaulanmu dengan Hawa tidak halal kecuali dengan mahar dan menikah!”. Adam a.s tertegun, balik ke tempatnya dengan taat. Hawa pun mendengar teguran itu dan hatinya tenteram. Kedua-dua manusia syurga itu sama terdiam seolah-olah menunggu perintah. Perkahwinan Adam dan Hawa Allah SWT. Yang Maha Pengasih untuk menyempurnakan nikmatnya lahir dan batin kepada kedua hamba-Nya yang saling memerlukan itu, segera memerintahkan gadis-gadis bidadari penghuni syurga untuk menghiasi dan menghibur mempelai perempuan itu serta membawakan kepadanya hantaran-hantaran berupa perhiasan-perhiasan syurga. Sementara itu diperintahkan pula kepada malaikat langit untuk berkumpul bersama-sama di bawah pohon “Syajarah Thuba”, menjadi saksi atas pernikahan Adam dan Hawa. Diriwayatkan bahawa pada akad pernikahan itu Allah SWT. berfirman: “Segala puji adalah kepunyaan-Ku, segala kebesaran adalah pakaian-Ku, segala kemegahan adalah hiasan-Ku dan segala makhluk adalah hamba-Ku dan di bawah kekuasaan-Ku. Menjadi saksilah kamu hai para malaikat dan para penghuni langit dan syurga bahawa Aku menikahkan Hawa dengan Adam, kedua ciptaan-Ku dengan mahar, dan hendaklah keduanya bertahlil dan bertahmid kepada-Ku!”. Malaikat dan para bidadari berdatangan Setelah akad nikah selesai berdatanganlah para malaikat dan para bidadari menyebarkan mutiara-mutiara yaqut dan intan-intan permata kemilau kepada kedua pengantin agung tersebut. Selesai upacara akad, dihantarlah Adam a.s mendapatkan isterinya di istana megah yang akan mereka diami. Hawa menuntut haknya. Hak yang disyariatkan Tuhan sejak semula. “Mana mahar?” tanyanya. Ia menolak persentuhan sebelum mahar pemberian ditunaikan dahulu. Adam a.s bingung seketika. Lalu sedar bahawa untuk menerima haruslah sedia memberi. Ia insaf bahawa yang demikian itu haruslah menjadi kaedah pertama dalam pergaulan hidup. Sekarang ia sudah mempunyai kawan. Antara sesama kawan harus ada saling memberi dan saling menerima. Pemberian pertama pada pernikahan untuk menerima kehalalan ialah mahar. Oleh kerananya Adam a.s menyedari bahawa tuntutan Hawa untuk menerima mahar adalah benar.

Monday, June 30, 2008

me n my friends

Do you like this story?

really miss my frenss..

*****************************************************************

Monday, June 23, 2008

my frens..

Do you like this story?

apa yang nak dipadah ooo.. well...hmmm..

on my engagement day.. adalah some of my frens yang datang.. majlis tunang tok simple2 jak so kepada member2 yang mungkin i sekda padah.. sory la k.. lagipun miz hanim yang ditugaskan utk mengwar-warkan majlis tunang i, tidak menjalankan tugasnya dengan baik.. heheh.. so blame anim... hehehe.. sekda la anim.. i guro jak mem.. u la kawn baik i yang bekerja keras..

kepada yang i sik terpadah.. sory k.. jangan kecik ati.. insyAllah majlis kawen kelak.. everyone akan dapt a copy of my wedding invitation..

so.. di hari tunang, thank u la to kawan2 i tok.. yang nolong2 apa yang patut.. maklumlah i dh sik pat nak terkiak kaong hari ya nak jadi officer in charge.. jadi terpaksa la dak member2 tok tauk2 reti dikpun la... mana kata daknya la nak ngidup dirik...

dah habis majlis tunang tek... kak bergambar semua.. duduk2 ilek2 la.. sementara nunggu bakal pengantin si kawan i tok tek.. miss yot nak datang.. dalam duduk2 tek beloya la ngan dak butet, anim, nono n anoi.. hehehe.. dijadikan cita.. si butet tok.. nang perange time i kenal nya dari dolok sampe i bertunang nang sik pande berubah....

mok tauk apa cita nya.. nakkah hantaran i tek ada buah n coklat2.. duhal tek... nya dah inci nok ne nak di maok nya.. kak duduk2 tek.. ada la nya madah ngan i.. dengan sora kecik ala2 cute kata dirik nya tek... "jane, jane... aku maok nok nun..." tang cerdit jak jarik nya nunjuk nok di maok nya tek... aku tok tek yang bait hati.. ambikla apa nok di maok nya tek... engkah jak depan matanya tek.. nang berebut jak tangan nya duak anim ambik dak coklat engkah dalam hand bag masing2... ish ish dak tok.. lucu ku ngenang olah kawan ku tok... hehehhe ... belum habis gik..

ingat tek kak diberik coklat lalu berenti.. ada gik nak di inci nya.. rumah coklat aku... nya tek lalu kedak nembiak kecik juak.. merengek2 ngan aku maok coklat kat rumah ya.. kak aku berbagi ngan dak kazen2 aku.. ambik ku rumah ya berik ku ngan nya... berebut jak tangan nya ngerutis coklat kat rumah ya.. lalu rumpong rumah aku... hehehhehe.. lawak2 ku ngenang butet.. tapi nyalah penghibur.. hehe.. tukang meriuhkan keadaan.. ingat dah habis ka cita butet.. belum gik.. kak habis coklat... buah anggur gik di inci nya.. dah habis puas nya makan.. sik pat angkat tapak mbak ke dapur.. tersandar ke dinding nya kotan kenyang gilak... hehehehe ... butet butet...

yalah cita si butet tek...

heheh.. cuba kitak orang tangga buah anggur ngan rumah ya.. duak2 depan butet... hehehhe

al-quran .. telekung ... sejadah ..

Do you like this story?

Sunday, June 22, 2008

perfume for me..

Do you like this story?



hantaran untuk ku..

Do you like this story?

hantaran utk i.. yang pastinya ikan dua ekor tu not part of hantaran.. itu ikan ternakan sugar
mummy i... gambar sekadar hiasan sahaja.. hhhehee

Wednesday, June 18, 2008

shoes for me ..

Do you like this story?

gift for me.. mr Alif pakai tema purple.. yang design all the gift is mestilah my sugar mummy..
sugar mummy i buat gubahan for me n for alif.. pakej.. 2 in 1..
for mr alif.. my theme is turqoise color..

******************************************************

gift from him.. hand bag tu dia beli sendiri tanpa ditemani oleh i.. pandai jugak dia pilih.. one of my faveret item.. thank u dear..

sirih junjung & cincin tunang..

Do you like this story?


sirih junjung dari pihak lelaki..


my engagement ring..

Tuesday, June 17, 2008

cincin sakti..

Do you like this story?

ni pun hasil kreativiti sugar mummy i..
i tolong sikit2 jer.. yang master mind is my sugar mummy...
yang album duit tu barulah aku yang buat.. buat untuk diri sendiri.. hehehhe..

dalam bekas cincin tu belum ada cincin lagi sebab time ni work in progress.. heheh.. cincin masih dekat tuan tanah..

rombongan

Do you like this story?


rombongan dari masterJi Alif..
heheh.. tok versi bahasa swk gik.. kepak nyawa ku nak tulis kelaka malaya sitok..
yang baju ijo ya, uncle saini aku, abang tua bapak aku merangkap orang tukang tunjuk jalan la tek.. sapa2 yang kenal dick waktu shoaw dolok.. tok la bapak dick..
heheh.. yang baju biru ya.. ketua rombongan masterJi Alif merangkap bakal nenek aku.. hehehh

toklah rombongan dari sidak lelaki..
rami la dak bakal bala2 aku yang datang..
makcik pakcik adik kakak abang kazen mazen....
semua ada la... cuma aku gik belum cam semua orang...
gik dalam proses merapeh dirik kata orang...

hantaran untuk lelaki

Do you like this story?

tema untuk hantaran i for mr Alif is turqoise colour....

Sunday, June 15, 2008

gift for him ..

Do you like this story?

gift for masterJi Alif.. hasil kreativiti sugar mummy i ...
sian kat mak i, siapkan hantaran untuk i di saat2 terakhir..
luv u mum...




Share

Widgets

March's people

Attractive personality. sexy. Affectionate. Shy and reserved. Secretive. Naturally honest, generous and sympathetic. Loves peace and serenity. Sensitive to others. Loves to serve others. Easily angered. Trustworthy. Appreciative and returns kindness. Observant and assesses others. Revengeful. Loves to dream and fantasize. Loves traveling. Loves attention. Hasty decisions in choosing partners. Loves home decors. Musically talented.Loves special things. Moody.