layari Almari Vitamin utk pelbagai lagi vitamin untuk kegunaan seisi keluarga

Tuesday, August 31, 2010

me & my pregnancy.. my 3d/4d scan..

Do you like this story?

weeee huuuu... oleh kerana kita bercuti hari ini.. sempena hari kemerdekaan yang ke 53 tibalah masa mengupdate blog... sebelum itu... SELAMAT HARI MERDEKA KEPADA SELURUH RAKYAT MALAYSIA...

semalam 30 august 2010, ada appointment untuk buat 3d/4d scan kat vision college..oleh kerana Vision College ni dekat jer dengan ofis.. memang sesuai la.. tak der la nak terkejar-kejar dengan appointment.
actually appointment tu dah buat 3 weeks before sebab vision college ni selalu full house bab-bab 3d/4d scan ni..
waktu yang sesuai untuk buat 3d/4d scan ni dalam 28-32 weeks..kalau kurang dari 28 weeks baby too small jadi nanti tak boleh nampak best image.. kalau later than 32 weeks pulak baby dah memenuhi ruang rahim kita, pun sama tak boleh nak capture best image..
masa yang diambil pulak terpulang kepada kedudukan bayi.. macam i.. i spend almost an hour untuk capture best image of my baby.. baby sangat shy shy.. asyik tutup muka dia dengan tangan dia.. so sweet..

so kat sini i want to share our precious moment... my baby girl...
video ni i dah combine dari a few clip.. sebab 1 clip hanya a few seconds jer.. bila dah combine blh la dapat dalam 1 minit camtu..

video 
 what happen in my womb.. little baby relaxing...

mama.. baby so shy... tengokla dia tutup muka dengan tiny hand dia.. so sweet...
ba ba chak...
baby buka mulut...
baby malu-malu kucing.. tutup muka sambil senyum-senyum..
my tiny leg...
malu nya dier...
relaxnya anak mama ni...

mama.. look at my tiny mighy hand...
baby buka mulut lagi...
mama.. i want to sleep..
baby relax-relax...
so cute...
baby buka mulut..  nak bukak pose...
baby penat posing dalam perut..
so cute and adorable...

jadi kepada mama yang berminat nak buat 3d/4d scan di vision college boleh la calling2 buat appointment yer.. clik jer link VISION COLLEGE ni.. kos untuk buat 3d/4d scan di sini rm 90 termasuk cd 3d image and movie movement baby..
yang penting bila buat 3d/4d scan tu.. banyak-banyak la bertanya... dia akan layan kita sehabis baik.. ikut my experience la.. lady yang buat 3d/4d scan untuk saya sangat baik orang nya dan tidak berputus asa walaupun agak lama untuk my baby tunjuk muka dia.. dis lady jugak akan explain kita a lot of things especially bab-bab ukuran baby kita, ukur lilit kepala.. tulang kaki, tulang belakang, jari tangan dan kaki, jumlah air ketuban.. jantina.. yang penting kita pun kena rajin bertanya..

thats all about experience on 3d/4d scan..

lepas ni boleh la shopping barang baby lagi..

Friday, August 20, 2010

Persiapan menghadapi Ramadhan

Do you like this story?

walaupun dah hari ke 10 kita berpuasa, tapi its never too late nak share benda ni semua..
Selamat beramal...


 
Kelebihan Bulan Ramadhan

1) Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yang telah meninggal dunia terlepas dari siksa kubur)
2) Bulan penuh keberkatan
3) Di malamnya ada lebih baik daripada 1000 bulan
4) Amalan solat sunat menyamai dengan solat fardhu
5) Manakala solat fardhu mendapat 70 kali ganda
6) Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga
7) Bulan menambah rezeki
8 ) Memberi berbuka banyak pahala
9) Bulan keampunan : -
Doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa.
- juga doa pada sepertiga malam.
- 10 hari pertama adalah mulanya rahmat,
- 10 hari pertengahan - pengampunan,
- 10 hari terakhir - kemerdekaan api neraka.

Amalan-amalan di bulan Ramadhan (Tidak dapat buat semua, jangan tinggal semua)


1) Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
2) Menempah pakaian untuk Ramadhan
3) Niat puasa sebulan pd permulaan Ramadhan
4) Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dapat bangun malam
5) Berazam melakukan Terawih 20 rakaat (bukan 8 rakaat)
6) Bertadarus secara bersemak (bukan sendirian)
7) Solat berjemaah setiap waktu
8 ) Solat jemaah di masjid/surau
9) Amalkan Qiyamulail walaupun pendek
10) Sahur diwaktu akhir 1
1) Sahur - utk mengelakkan makanan tidak hadam elakkan makanan pedas dan tutup sahur dengan air susu
12) Mandi Janabat sebelum Imsak
13) Kurangkan tidur
14) Tunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)
15) Tunaikan Solat Dhuha
16) Tidur waktu cuti (satu jam sebelum Zohor)
17) Tunaikan solat Rawatib
18) Jaga pancaindera
19) Elakkan gosok gigi selepas tergelincir matahari hingga berbuka
20) Hadiri majlis ilmu
21) Buat baik kepada ibubapa
22) Isteri hendaklah taat pada suami
23) Banyakkan bersedekah
24) Berbuka dengan 3 biji kurma dan air yang belum dipanaskan oleh api
25) Berbuka bersama org tua
26) Jemput tetamu berbuka
27) Kurangkan berat badan
28) Banyakkan i'tikaf di masjid (lelaki sahaja)
29) Baiki hubungan suami isteri
30) Baiki hubungan jiran
31) Isteri jauhi drpd keluar memakai mekap & perhiasan
32) Elakkan berbelanja berlebihan
33) Kuatkan kesabaran
34) Banyakkan selawat,istighfar,bertasbih
35) Berazam beramal (pada malam Lailatul Qadar)
36) Mengejut anak dan isteri di malam Lailatul Qadar
37) Elakkan menonton TV yang mengandungi nafsu
38) Elakkan mendengar radio berunsur hiburan hingga melalaikan
39) Berdoa dengan nada lembut dan merayu
40) Jauhkan bercumbu dengan suami/isteri
41) Mendoakan ibu bapa samaada hidup atau yang meninggal dunia
42) Melazimkan solat waktu
43) Elakkan sebelum berbuka bersiar2 yg menjadikan pandangan liar
44) Elakkan banyak berhutang
45) Melepaskan perasaan sedih melepaskan Ramadhan ditakuti tidak bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang
46) Mengeluarkan zakat fitrah

Sunday, August 15, 2010

Doa Pengasih

Do you like this story?

 especially for mis honeym....

 

Thursday, August 12, 2010

Dalam Rahim Ibu

Do you like this story?

di sini saya nak share apa yang dah kawan saya email kepada saya..
dia forward dalam bentuk powerpoinnt..
saya dengan tahap kerajinan yang melampau dah convert kan kepada format image..
credit la kepada orang yang dah buat benda ni.. saya tumpang share saja k.. untuk manfaat bersama..

kepada ibu-ibu, ayah-ayah, anak-anak.. dan semuanya la...










Wednesday, August 11, 2010

yeay.. yeay.. syabas kepada saya

Do you like this story?

alhamdulillah... hari ini 1 ramadhan 1413..
saya berjaya menamatkan puasa saya.. walaupun kadang-kadang rasa macam perut memanggil-manggil untuk di isi tetapi saya mampu bertahan.. tapi hari ini saya cuti... jadi kalau lapar boleh tidur sekejap.. boleh baring-baring..
tak tahu esok macam mana.. mampu ke tidak untuk berpuasa.. harap-harap mampu..
sebab esok kat ofis sejuk... kalau lapar nak baring macam mana.. takkan nak lepak kat surau baring-baring.. huhuhuhu..
saya harap saya dapat menamatkan puasa untuk 1 bulan ramadhan kali ini..
lama dah tak tamat puasa.. kalau tamat puasa tahun ni syok jugak... hehehhehe

sempena bulan ramadhan ni kan.. mesti ramai yang nak congak-congak nak berbukak kat mana.. mesti ada terfikir nak bukak kat hotel-hotel ke.. tak pun dapat baucer berbuka puasa dari mana-mana hotel..
so di sini saya nak share senarai hotel yang mempunyai sijil halal dari jakim..
yer la.. kadang-kadang kita ni terlalai seketika.. dengar jer buffet ramadhan.. mesti kita ingat benda tu dah halal.. tapi tak semestinya... so boleh bukak website ni SENARAI HOTEL YANG MEMPUNYAI SIJIL HALAL SAH
and survey-survey la senarai hotel yang korang nak pegi untuk berbuka nanti...


ok la .. itu ajer...

SALAM RAMADHAN DARI SAYA...

pomot lagi : http://ladysue-blogshoppe.blogspot.com

Tuesday, August 10, 2010

aku dan kerjaku.....

Do you like this story?

weeee huuuuuu......

naper makin nak cuti panjang makin banyak jer keje ni..
tak dapat la bercuti dengan tenang....
waaaaaaaaaaa... camner nak buat ni...

tapi dalam banyak-banyak keje boleh lagi erk update blog...
sebab nya.. saya suka buat banyak keja dalam satu masa..
semakin tension saya semakin banyak keja saya buat dalam 1 masa..
sebab tu makin tension... waawawaaa..
esok nak puasa... harap2 dapat puasa.. amin...

selamat berpuasa semua.... semoga ramadhan kali ini membawa keberkatan kepada kita semua....
amin...

SALAM RAMADHAN 2010...

promote lagi.. http://ladysue-blogshoppe.blogspot.com/
Share

Widgets

March's people

Attractive personality. sexy. Affectionate. Shy and reserved. Secretive. Naturally honest, generous and sympathetic. Loves peace and serenity. Sensitive to others. Loves to serve others. Easily angered. Trustworthy. Appreciative and returns kindness. Observant and assesses others. Revengeful. Loves to dream and fantasize. Loves traveling. Loves attention. Hasty decisions in choosing partners. Loves home decors. Musically talented.Loves special things. Moody.