layari Almari Vitamin utk pelbagai lagi vitamin untuk kegunaan seisi keluarga

Wednesday, September 29, 2010

my cheese cake.. yummy yummy...

Do you like this story?

monday hari tu buat kek cheese..
actually ingatkan nak buat untuk hari raya.. tetapi memandangkan hari raya tahun ni macam pasif jer.. jadi lansung tak terbuat kek cheese nyer..
so monday ni tadi lepas balik kerja.. malamnya merajinkan diri nak buat kek cheese ni..



bahan-bahan dan cara-caranya simple sahaja... kalau makan sedap hingga menjilat jari...

~~ kek cheese berlapis ~~
bahan-bahan (ni untuk sukatan 500g cheese)
2 kotak cheese philadelphia
1 tin tinggi susu manis (kalau tak nak manis sangat jangan pakai sampai habis.. ikut sesedap rasa yer)
2 bungkus biskut salted cheese
1 kotak kecil susu segar

cara membuatnya
  • pukul cheese dengan susu manis hingga sebati. (susu manis boleh di tambah /dikurang ikut kesesuaian rasa, kalau terlalu banyak nanti adunan menjadi terlalu cair)
  • lapik bekas/loyang dengan cling wrapping/aluminium foil (supaya senang nak keluarkan kek tu nanti)
  • masukkan satu senduk adunan ke dalam bekas.
  • celup biskut salted cheese ke dalam susu segar kemudian lapiskan di atas adunan tadi.
  • buat selang seli seperti kek lapis sampai habis.
  • di antara lapis tersebut boleh letak nestum kalau nak. lapis yang atas sekali boleh dihiaskan dengan chocolate rice. terpulang. kepada citarasa masing-masing.
  • jadi dah siap.. simpan di dalam freezer semalaman atau sehingga cheese mengeras. sedap di makan sejuk-sejuk...
selamat mencuba.... lepas makan.. say cheeeeeesssssssseeeeeeeee...

Tuesday, September 28, 2010

baru nak update blog

Do you like this story?

weeeehuuu...
lamanya tak menyinggah di blog sendiri.. apatah lagi nak menyinggah di blog orang lain..
bukannya apa... vitamin M sedang menguasai diri.. ingatkan hari raya hari tu cuti panjang-panjang bolehlah meng-update blog... rupa-rupanya habuk pun takdak...
hari raya tahun ni masuk tahun ke dua bersama suami tak balik sarawak untuk beraya..
tahun lepas tak balik disebabkan kekangan kerja..
tahun ni plak sebab dah alang-alang nak balik sarawak untuk cuti bersalin bulan 11 nanti.. jadi simpan cuti..
terpaksa la berkorban sikit.. insyAllah tahun depan balik raya..
raya tahun ni pendek kata memang tak sambut raya langsung.. beli biskut just untuk standby jer incase rumah kena serbu... baju raya pun tak beli.. lebih kepada membeli barang2 baby..
alhamdulillah juga ramadhan tahun ini saya telah berjaya menamatkan puasa saya dengan jayanya...
setelah sekian lama tiada istilah tamat puasa.. akhirnya tahun ni tamat jugak puasa saya... yea !!!! syabas kepada saya.. alhamdulillah..
jadi doktor pesan lepas puasa.. maksudnya bila dah raya la tu.. kena makan banyak sikit sebab berat badan dah turun... weee.... jangan skip waktu makan... demi pembesaran baby.. dan juga ibunya.. wakakakakka..
perut pun semakin bulat.. sesuai dengan angka 8.. 8 bulan.. rasa macam cepat jer masa berlalu...
sedar tak sedar dah 8 bulan kandungan..

my 8th months bump
yessssss!!!!! tak lama lagi boleh balik sarawak... inilah masa yang ditunggu-tunggu...dinanti-nanti.. pendek kata.. makan tak kenyang .. mandi tak basah...
actually tinggal a few days jer lagi nak balik sarawak pun..
itu adalah antara sebab musabab malas nak update blog.. sebab fikiran ni dah takde benda lain nak fikir selain fikir balik sarawak.. kat ofis pun fikiran mengelamun jauh.. bukannya nak fikir buat kerja sangat pun... nasib baik la jugak tak banyak keja berfikir yang kena buat..
pendek kata kalau orang sarawak cakap.. dah kejeron nak balit dah...
well... satu bag dah siap packing dah... cuti pun dah apply.. tinggal nak setelkan hal-hal kat umah.. mengemas segala bagai... yang penting sebelum balik bercuti sarawak.. rumah kena berada dalam keadaan yang menenangkan.. lagipun mr alif akan berkursus 2 minggu di klia selepas hantar saya balik ke sarawak.. jadi kena pastikan everything kemas sekemasnya...
yeehhaaa... hujung minggu ni boleh bersantap dan bersenang lenang di rumah ku yang indah permai...
tapi cam cuak jugak nak naik flight weekend ni.. harap2 everything ok.. kesihatan pun harap dalam keadaan yang tip top..
segala jenis surat dah mintak doktor kat sini sediakan.. sampai jer sarawak nanti terus register kat hospital yang nak bersalin... harap2 takder la masalah yang tak dijangka berlaku nanti.. harap2 segalanya dipermudahkan oleh-NYA.. amin...
baiklah... itu sahaja update setakat ini... nanti bila dah start cuti, kita update sakan sampai tak hengat...

Tuesday, August 31, 2010

me & my pregnancy.. my 3d/4d scan..

Do you like this story?

weeee huuuu... oleh kerana kita bercuti hari ini.. sempena hari kemerdekaan yang ke 53 tibalah masa mengupdate blog... sebelum itu... SELAMAT HARI MERDEKA KEPADA SELURUH RAKYAT MALAYSIA...

semalam 30 august 2010, ada appointment untuk buat 3d/4d scan kat vision college..oleh kerana Vision College ni dekat jer dengan ofis.. memang sesuai la.. tak der la nak terkejar-kejar dengan appointment.
actually appointment tu dah buat 3 weeks before sebab vision college ni selalu full house bab-bab 3d/4d scan ni..
waktu yang sesuai untuk buat 3d/4d scan ni dalam 28-32 weeks..kalau kurang dari 28 weeks baby too small jadi nanti tak boleh nampak best image.. kalau later than 32 weeks pulak baby dah memenuhi ruang rahim kita, pun sama tak boleh nak capture best image..
masa yang diambil pulak terpulang kepada kedudukan bayi.. macam i.. i spend almost an hour untuk capture best image of my baby.. baby sangat shy shy.. asyik tutup muka dia dengan tangan dia.. so sweet..

so kat sini i want to share our precious moment... my baby girl...
video ni i dah combine dari a few clip.. sebab 1 clip hanya a few seconds jer.. bila dah combine blh la dapat dalam 1 minit camtu..

 
 what happen in my womb.. little baby relaxing...

mama.. baby so shy... tengokla dia tutup muka dengan tiny hand dia.. so sweet...
ba ba chak...
baby buka mulut...
baby malu-malu kucing.. tutup muka sambil senyum-senyum..
my tiny leg...
malu nya dier...
relaxnya anak mama ni...

mama.. look at my tiny mighy hand...
baby buka mulut lagi...
mama.. i want to sleep..
baby relax-relax...
so cute...
baby buka mulut..  nak bukak pose...
baby penat posing dalam perut..
so cute and adorable...

jadi kepada mama yang berminat nak buat 3d/4d scan di vision college boleh la calling2 buat appointment yer.. clik jer link VISION COLLEGE ni.. kos untuk buat 3d/4d scan di sini rm 90 termasuk cd 3d image and movie movement baby..
yang penting bila buat 3d/4d scan tu.. banyak-banyak la bertanya... dia akan layan kita sehabis baik.. ikut my experience la.. lady yang buat 3d/4d scan untuk saya sangat baik orang nya dan tidak berputus asa walaupun agak lama untuk my baby tunjuk muka dia.. dis lady jugak akan explain kita a lot of things especially bab-bab ukuran baby kita, ukur lilit kepala.. tulang kaki, tulang belakang, jari tangan dan kaki, jumlah air ketuban.. jantina.. yang penting kita pun kena rajin bertanya..

thats all about experience on 3d/4d scan..

lepas ni boleh la shopping barang baby lagi..

Friday, August 20, 2010

Persiapan menghadapi Ramadhan

Do you like this story?

walaupun dah hari ke 10 kita berpuasa, tapi its never too late nak share benda ni semua..
Selamat beramal...


 
Kelebihan Bulan Ramadhan

1) Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yang telah meninggal dunia terlepas dari siksa kubur)
2) Bulan penuh keberkatan
3) Di malamnya ada lebih baik daripada 1000 bulan
4) Amalan solat sunat menyamai dengan solat fardhu
5) Manakala solat fardhu mendapat 70 kali ganda
6) Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga
7) Bulan menambah rezeki
8 ) Memberi berbuka banyak pahala
9) Bulan keampunan : -
Doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa.
- juga doa pada sepertiga malam.
- 10 hari pertama adalah mulanya rahmat,
- 10 hari pertengahan - pengampunan,
- 10 hari terakhir - kemerdekaan api neraka.

Amalan-amalan di bulan Ramadhan (Tidak dapat buat semua, jangan tinggal semua)


1) Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
2) Menempah pakaian untuk Ramadhan
3) Niat puasa sebulan pd permulaan Ramadhan
4) Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dapat bangun malam
5) Berazam melakukan Terawih 20 rakaat (bukan 8 rakaat)
6) Bertadarus secara bersemak (bukan sendirian)
7) Solat berjemaah setiap waktu
8 ) Solat jemaah di masjid/surau
9) Amalkan Qiyamulail walaupun pendek
10) Sahur diwaktu akhir 1
1) Sahur - utk mengelakkan makanan tidak hadam elakkan makanan pedas dan tutup sahur dengan air susu
12) Mandi Janabat sebelum Imsak
13) Kurangkan tidur
14) Tunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)
15) Tunaikan Solat Dhuha
16) Tidur waktu cuti (satu jam sebelum Zohor)
17) Tunaikan solat Rawatib
18) Jaga pancaindera
19) Elakkan gosok gigi selepas tergelincir matahari hingga berbuka
20) Hadiri majlis ilmu
21) Buat baik kepada ibubapa
22) Isteri hendaklah taat pada suami
23) Banyakkan bersedekah
24) Berbuka dengan 3 biji kurma dan air yang belum dipanaskan oleh api
25) Berbuka bersama org tua
26) Jemput tetamu berbuka
27) Kurangkan berat badan
28) Banyakkan i'tikaf di masjid (lelaki sahaja)
29) Baiki hubungan suami isteri
30) Baiki hubungan jiran
31) Isteri jauhi drpd keluar memakai mekap & perhiasan
32) Elakkan berbelanja berlebihan
33) Kuatkan kesabaran
34) Banyakkan selawat,istighfar,bertasbih
35) Berazam beramal (pada malam Lailatul Qadar)
36) Mengejut anak dan isteri di malam Lailatul Qadar
37) Elakkan menonton TV yang mengandungi nafsu
38) Elakkan mendengar radio berunsur hiburan hingga melalaikan
39) Berdoa dengan nada lembut dan merayu
40) Jauhkan bercumbu dengan suami/isteri
41) Mendoakan ibu bapa samaada hidup atau yang meninggal dunia
42) Melazimkan solat waktu
43) Elakkan sebelum berbuka bersiar2 yg menjadikan pandangan liar
44) Elakkan banyak berhutang
45) Melepaskan perasaan sedih melepaskan Ramadhan ditakuti tidak bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang
46) Mengeluarkan zakat fitrah

Sunday, August 15, 2010

Doa Pengasih

Do you like this story?

 especially for mis honeym....

 

Thursday, August 12, 2010

Dalam Rahim Ibu

Do you like this story?

di sini saya nak share apa yang dah kawan saya email kepada saya..
dia forward dalam bentuk powerpoinnt..
saya dengan tahap kerajinan yang melampau dah convert kan kepada format image..
credit la kepada orang yang dah buat benda ni.. saya tumpang share saja k.. untuk manfaat bersama..

kepada ibu-ibu, ayah-ayah, anak-anak.. dan semuanya la...










Wednesday, August 11, 2010

yeay.. yeay.. syabas kepada saya

Do you like this story?

alhamdulillah... hari ini 1 ramadhan 1413..
saya berjaya menamatkan puasa saya.. walaupun kadang-kadang rasa macam perut memanggil-manggil untuk di isi tetapi saya mampu bertahan.. tapi hari ini saya cuti... jadi kalau lapar boleh tidur sekejap.. boleh baring-baring..
tak tahu esok macam mana.. mampu ke tidak untuk berpuasa.. harap-harap mampu..
sebab esok kat ofis sejuk... kalau lapar nak baring macam mana.. takkan nak lepak kat surau baring-baring.. huhuhuhu..
saya harap saya dapat menamatkan puasa untuk 1 bulan ramadhan kali ini..
lama dah tak tamat puasa.. kalau tamat puasa tahun ni syok jugak... hehehhehe

sempena bulan ramadhan ni kan.. mesti ramai yang nak congak-congak nak berbukak kat mana.. mesti ada terfikir nak bukak kat hotel-hotel ke.. tak pun dapat baucer berbuka puasa dari mana-mana hotel..
so di sini saya nak share senarai hotel yang mempunyai sijil halal dari jakim..
yer la.. kadang-kadang kita ni terlalai seketika.. dengar jer buffet ramadhan.. mesti kita ingat benda tu dah halal.. tapi tak semestinya... so boleh bukak website ni SENARAI HOTEL YANG MEMPUNYAI SIJIL HALAL SAH
and survey-survey la senarai hotel yang korang nak pegi untuk berbuka nanti...


ok la .. itu ajer...

SALAM RAMADHAN DARI SAYA...

pomot lagi : http://ladysue-blogshoppe.blogspot.com

Tuesday, August 10, 2010

aku dan kerjaku.....

Do you like this story?

weeee huuuuuu......

naper makin nak cuti panjang makin banyak jer keje ni..
tak dapat la bercuti dengan tenang....
waaaaaaaaaaa... camner nak buat ni...

tapi dalam banyak-banyak keje boleh lagi erk update blog...
sebab nya.. saya suka buat banyak keja dalam satu masa..
semakin tension saya semakin banyak keja saya buat dalam 1 masa..
sebab tu makin tension... waawawaaa..
esok nak puasa... harap2 dapat puasa.. amin...

selamat berpuasa semua.... semoga ramadhan kali ini membawa keberkatan kepada kita semua....
amin...

SALAM RAMADHAN 2010...

promote lagi.. http://ladysue-blogshoppe.blogspot.com/

Saturday, July 31, 2010

Dalam satu bungkusan..

Do you like this story?

huh.. lamanya tak update blog ni.. dah bersawang-sawang dah..

actually bukannya takder citer yang nak dikongsikan tetapi entah tetiba jer dalam bulan july ni cam busy semacam jer..

hari ni baru la macam boleh bernafas sikit...<<< ni merujuk kepada hari rabu..

yer la last week attend training kat training center for 3 days..  sebabnya nak kejar kpi .. training hours tak cukup 40 hours la plak.... sekali dah g training, melambak-lambak la plak training yang kena attend.. huhuhuhu... hentam sajalah labu...

semalam pulak buat UAT dengan user.. hari khamis ni pegi dengar orang bercakap-cakap
lepas tu next week buat training lagi dengan user..
lepas tu pegi training lagi...
lepas tu barulah boleh relax.. itupun kalau boleh...

entah kenapa bulan july ni pack semacam jer.. tak cukup dengan keje yang ada bertambah lagi dengan masalah kerja yang tiba2 muncul.. dicampur tolak lagi denngan kehidupan peribadi.. memang busy memanjang la...

well.. oleh kerana asyik busy jer kan.. dikesempatan yang ada ni kita masukkan semua dalam satu bungkusan... hahha..
dari citer lama sampaila ke citer terbaru... cam poyo jer.. macam la ada orang nak tahu.. tapi apa ku kesah.. janji boleh tulis.. hahah.. mana tau boleh buat novel... wakakakaka.. ada-ada jer yang aku bebelkan..

well kita nak start dari mana yer...

nak menunjukkan betapa busynya aku .. huhuhuh. ni nak citer pasal buku cerita yang aku beli tapi tak menyempat-nyempat lagi untuk dihabiskan..
ada 3 buku waiting list..
bila la nak baca suma buku ni...
oleh kerana tak sempat lagi nak menghabiskan baca buku citer ni, so aku tak leh nak bagi review kat korang tentang novel ni.. tapi aku baru baca sikit baju pengantin mak andam tu, layan jugak citer die..

oleh kerana dah sebulan lamanya blog ni tak update .. kiter mulakan dengan citer yang paling basi sekali...

recap ---- > hujung bulan june hari tu, company hubby buat family day untuk staff & keluarga mereka...
jadi, family day tahun ni company hubby buat gathering ramai-ramai kat genting.
so we all stay kat awana genting resort and spa for 3 days 2 nights.
jadi hari jumaat 25.6.2010 tu aku saja ambik cuti, sebab nak setelkan hal-hal kat umah - (ala keje-keje biasa sebelum keluar daerah mengemas, mencuci baju, packing dan yang seangkatan dengannya).
antara aktivti family day tu .. malam 25 jun tu ada dinner di GICC.. pastu hari sabtu pulak kitorang semua diberi tiket free utk bersuka ria di Genting Theme Park...

tak sanggup rasanya nak main benda ni...

weeehuuuu.. lihatlah pipi ku yang semakin bulat & tembam.. 
takper... heheheheh ...tembam & bulat itu membawa berkat.. heheheh

   view from our room... sun shiny day..
view from our room... early morning... awan berarak..

then hari ahad pulak ada sukaneka.. so petang ahad tu boleh balik umah...

masa untuk balik.. hari hujan malu malu...


so habis cita family day & genting..

so awal july seperti biasa la busy dengan tugas tegar ku... awal bulan .. user nak data.. jadi haruslah memastikan data berada di persekitarannya... eheh.. ye ker.. yer la tu.. heheheh

lepas tu plak kan.. aku nak citer pasal kesukaan aku.. aku suka notebook.. ni cth notebook yang aku ada..

my collection.. the blue one i reserve for my baby..

kebanyakkanya aku tak pakai pun lagi.. kalau ikutkan hati banyak lagi notebook yang aku berkenan tapi kan.. kawal .. kawal.. jangan teroverdos pulak.. hehehe...

lepas tu kan... aku nak cita pasal perasaan aku pulak..
perasaan sekarang ni berbaur-baur especially menyambut ketibaan orang baru..
neves.. happy.. cuak.. neves nak jadi mommy.. neves nak bersalin.. at the same tak sabar nak tunggu kelahiran our baby.. waaa.. aku bakal menjadi seorang ibu.. at the same time jugak.. prepare apa yang patut untuk menyambut kelahiran baby ni nanti..

selain itu.. aku tak sabar nak balik rumah aku kat sarawak.. banyak mission yang aku nak laksanakan.. one of it is.. deco bersama suzanne.. aku nak deco-deco bilik aku kat sana.. yoyo oo. jer aku ni..

lepas tu aku nak bukak balik majalah sekolah aku.. haaa.. ni misi mengenakan orang.. waaa.. jahatnyer.. hehehe.. ni edisi mengenang balik zaman lampau la.. tunggu korang erk.. sapa-sapa yang rasa dia makan cili.. mula-mula la buat baik ngan aku sekarang.. hahahhaaha.. mesti budak-budak ni nerves.. tengok-tengok aku yang terkena dulu..

lepas tu.. kan sekarang ni dah dekat bulan puasa.. jadi kat ofis aku orang dah start mempromosikan tempahan biskut raya... heheh.. so di sini aku pun nak mempromosikan kek lapis sarawak..

sapa-sapa yang berminat untuk tempahan  boleh la tinjau-tinjau blog ni yer.. http://ladysue-blogshoppe.blogspot.com/

http://ladysue-blogshoppe.blogspot.com


pelbagai jenis dah rasa kek lapis ada.. di jamin sedap.. tak rugi membeli..
singgah la blog ni yer.. banyak kek lapis sampai rambang mata nak pilih.. hehehehhe


ok la..citer ni pun habis.. setakat ni jer idea yang aku ada buat masa ni...
ada lagi.. ziha... saya tak buat lagi tag yang awak bagi tu.. heheheh.. hold dulu la yer...

nite u ooollllssssssssss

Thursday, July 1, 2010

Petua Genggaman Monyet

Do you like this story?



Mari share tentang Petua Genggaman Monyet..
bukan ilmu silat..
bukan juga ilmu batin.. heheh.. tu je yang korang ingat erk..
tetapi ilmu kehidupan.. ehehhhee  (^.^)

Di suatu hutan hiduplah sekelompok monyet. Pada suatu hari ketika mereka sedang bermain, mereka nampak sebuah balang kaca berleher panjang dan sempit bahagian mulutnya manakala bahagian bawahnya tertanam dalam tanah.
Di dalam balang itu ada kacang yang sudah digaul dengan bauan yang disukai monyet.
Rupa-rupanya balang itu adalah perangkap yang diletakkan di sana oleh seorang pemburu.
Salah seekor monyet muda mendekati dan memasukkan tangannya ke dalam balang itu untuk mengambil kacang-kacang tersebut.
Tetapi tangannya yang menggenggam kacang tidak dapat dikeluarkan dari balang kerana kepalan tangannya lebih besar berbanding ukuran leher balang itu.
Si monyet muda meronta-ronta untuk mengeluarkan tangannya namun tetap gagal.

Seekor monyet tua menasihati monyet muda itu:
"Lepaskanlah genggamanmu ke atas kacang-kacang itu! Engkau akan bebas dengan mudah!"
Tapi monyet muda itu tidak mengendahkan nasihat itu, tetap berkeras menggenggam kacang yang jadi punca masalah.

Tidak berapa lama setelah itu, datanglah seorang pemburu. Si monyet tua memberikan nasihat sekali lagi: "Lepaskanlah genggamanmu sekarang juga supaya engkau selamat!"
Walau dalam ketakutan si monyet muda itu tetap tamakkan kacang.
Akhirnya ia ditangkap oleh pemburu.

Kadang kita asyik mengenggam dan tidak melepaskan hal-hal yang sepatutnya kita lepaskan.
Ini berkaitan dengan semua hal negatif seperti kuasa, kemarahan, kebencian, iri hati, tamak dan sebagainya. Dalam pada kita asyik menggenggam dan tidak melepaskan, maka kematian datang 'menangkap' kita.
Di kala itu semuanya sudah terlambat.
Bukankah lebih mudah jika kita melepaskan setiap masalah yang ada dan mencorakkan hari esok dengan lebih bijaksana?
Bukankah dunia akan menjadi lebih indah jika kita melepaskan genggaman kita dan berkongsi kebahagiaan dengan orang lain?

brought to you by suzannalady.blogspot.com

Wednesday, June 30, 2010

Sekilas Pandang.. Kecantikan Lelaki & Kegagahan Perempuan..

Do you like this story?

Sharing.. Sharing...


"Ketahuilah sesungguhnya secebis kasih membuat kita sayang...
seucap janji membuat kita percaya..
sekecil luka akan membuat kita kecewa..
tetapi..
sebuah persahabatan akan selamanya bermakna.."

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki????

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.
5) Lelaki yang baik sangka.
6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki...


Dan dimana Kegagahan Wanita???

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

p/s : yang baik kita jadikan teladan.. yang buruk kita jadikan sempadan...

brought to you by suzannalady.blogspot

Wednesday, June 23, 2010

Hargailah Isteri Anda

Do you like this story?

Kepada suami-suami di seluruh dunia...

Mulianya seorang isteri disisi Allah...


Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.

Biarlah buruk mana isteri anda,

SAYANGILAH MEREKA !!!!

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

Cuti bersalin juga sehingga 60 hari,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak..jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak..
Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak….

Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah,
Tapi bila dah habis cuti tu..layan lah suami.."offer" lah pada suami, Nabi bersabda : berjimak dgn suami itu pahala..jangan buat deekkk jeee, Jangan buat alasan itu dan ini pulak….ingat tu si isteri yee!!!
Kata nak pahala lebih…

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. ..
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.

Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.
 p/s : sharing is caring.. from my mailbox to my blog @ suzannalady.blogspot ..
"Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi."

"Woman was made from the rib of man, She was not created from his head to top him, Nor from his feet to be stepped upon, She was made from his side to be close to him, From beneath his arm to be protected by him, Near his heart to be loved by him."

Friday, June 18, 2010

Perkara-perkara yang wanita tidak tahu mengenai lelaki

Do you like this story?

Morning everyone...
nak share something yang mungkin tidak semua orang berpeluang untuk membaca nya...
from my office's website..

~Perkara-perkara yang wanita tidak tahu mengenai lelaki~

Semua mengetahui bahawa wanita dan lelaki itu amat berbeza daripada segala segi. Cuma, ada segelintir masyarakat khususnya wanita sengaja memandang sepi perbezaan yang nyata disedari mereka. Mungkin, golongan seperti ini perlu meneliti buku, For Women Only : What You Need to Khow About the Inner Lives of Men hasil tulisan Shaunti Feldhahn.
Menariknya, buku ini menceritakan tentang kebenaran yang mengejutkan berkaitan lelaki hasil temubual penulis bersama lebih seribu kaum Adam.
1. Lelaki lebih suka rasa dirinya tidak disayangi daripada berasa serba kekurangan dan tidak dihormati.
Para suami perlu tahu bahawa isteri mereka sebenarnya amat menghormati mereka tidak kira secara peribadi atau di khalayak ramai.

2. Lelaki akan bangga apabila mengetahui isteri mereka mempercayai dan mengagumi mereka.
Kajian yang dilakukan Shaunti Feldhahn mendapati lelaki lebih suka melihat hilangnya perasaan sayang di hati isteri mereka daripada tidak dihormati oleh isteri masing-masing.
3. Kemarahan yang diluahkan lelaki dikatakan satu tindak balas yang sering dilakukan golongan itu apabila mereka berasa diri tidak dihormati oleh si isteri.
Apabila suami marahkan isterinya, dia mungkin tidak akan berkata, ‘Awak langsung tidak menghormati saya’. Tetapi, besar kemungkinan dia berasa terluka dengan salah satu perbuatan isterinya yang dianggap tidak menghormati dirinya sebagai suami dan itu merupakan satu penghinaan.

4. Lelaki mempunyai perasaan tidak yakin pada dirinya sendiri.
Mereka selalu berasa takut kemungkinan dilukai dalam hidup – tidak hanya berkaitan kerja, tetapi juga di rumah iaitu dalam memainkan peranannya sebagai seorang suami. Mungkin, mereka tidak menyuarakannya, tetapi hakikatnya mereka memang mudah dilukai.

Penawarnya? Tentulah pengakuan. Bagi lelaki, pengakuan daripada si isteri adalah segala-galanya. Pengakuan yang tulen daripada si isteri (bukan pujian) membuatkan lelaki rasa lebih yakin dan terjamin dalam menjalani kehidupan harian mereka.
5. Lelaki sebenarnya rasa terbeban dengan statusnya sebagai pencari nafkah untuk keluarga.
Secara umumnya, tidak penting berapa gaji yang diperoleh si lelaki, ataupun isterinya memperoleh gaji yang lebih besar mahupun sedikit. Apa yang pasti, lelaki akan memikul bebanan untuk menyara keluarganya walaupun ia bukan pilihan hatinya.

Lelaki akan terikat dengan bebanan itu. Hakikatnya, perkara tersebut tidak akan lari meninggalkan fikiran lelaki dan keadaan itu akan memberi kesan pada perasaannya yang rasa seolah-olah terkurung.

Bagaimanapun, isteri memang tidak boleh membebaskan suami daripada bebanan itu, cuma mereka boleh membantu meringankan bebanan melalui kata-kata penghargaan, galakan dan sokongan.

6. Lelaki mahu lebih seks.
Ramai mungkin beranggapan lelaki mahukan lebih hubungan seks dengan isterinya disebabkan keadaan fizikal mereka (keperluannya) . Tetapi, apa yang mengejutkan, kajian yang dilakukan Shaunti Feldhahn menunjukkan bahawa alasan lelaki mahukan lebih seks kerana ingin rasa dihormati oleh isteri mereka. Lelaki cuma suka andai diri mereka diperlukan. Biasanya, memenuhi keinginan seks lebih menjurus kepada nafsu dan perasaan ingin disayangi oleh si lelaki.

Seks bukan hanya hubungan kelamin antara suami dan isteri tetapi lebih daripada itu. Apabila suami merasakan si isteri mengingini mereka secara seksual, ia amat memberi kesan pada keseluruhan kehidupan mereka. Ia membuatkan mereka lebih yakin dan bahagia. Namun, di sebaliknya wujud pula kesan negatif.

Apabila suami berasa dirinya ditolak, dia berpendapat isterinya bukan sahaja menolaknya daripada segi fizikal, tetapi menidakkan peranannya sebagi suami dan juga lelaki. Sebab itu, melakukan hubungan seks adalah satu keutamaan dalam perkahwinan dan ia juga sangat penting.

7. Lelaki bergelut dengan godaan mata.
Maknanya, majoriti besar kaum lelaki akan bertindak balas terhadap imej yang dilihat terutama berkaitan wanita. Dan, lelaki berkenaan bukan hanya mereka yang sememangnya bermata liar. Lelaki yang baik juga tidak terkecuali daripada memandang wanita yang memakai pakaian yang seksi dan menarik. Biarpun, pandangan itu hanya sekilas, imej tersebut akan tersimpan dalam fikiran lelaki dan ia akan kembali terbayang pada bila-bila masa.

8. Golongan Adam memang suka berasmara.
Namun, mereka sebenarnya ragu-ragu sama ada cara mereka itu romantik atau tidak. Hakikatnya, ramai lelaki sebenarnya tidak romantik, tetapi ia tidak bermakna mereka ingin berkeadaan begitu. Lelaki hendak juga menjadi romantik, tetapi mereka sangsi dengan keupayaan sendiri untuk melakukannya. Mereka sering dihantui perasaan ragu-ragu, berkemungkinan diri berhadapan dengan risiko yang memalukan dan kegagalan.

Bagaimanapun, isteri boleh membantu meningkatkan keyakinan suami untuk menjadi seorang yang romantik melalui galakan dan mentafsirkan semula hubungan asmara mereka.

9. Kaum lelaki amat mengambil berat tentang penampilan isterinya.
Kenyataan itu tidak bermakna semua suami ingin isteri mereka kelihatan seperti supermodel. Apa yang sebenarnya diingini lelaki hanyalah agar si isteri berusaha menjaga penampilan diri kerana ia amat bermakna buat mereka (suami). Malah, suami amat menghargai usaha si isteri yang cuba mengekalkan daya tarikan mereka.

10. Lelaki yang bergelar suami sememangnya mahu isterinya mengetahui bahawa dia amat sayangkan mereka.
Itu adalah maklum balas pertama yang diperoleh daripada lelaki yang ditemui penulis. Cuma, lelaki tidak yakin dengan keupayaan mereka untuk meluahkan perkara tersebut biarpun sebenarnya mereka amat mencintai isteri mereka. Lelaki memang ingin memberitahu atau memperlihatkan betapa sayang dan cintanya mereka kepada isteri masing-masing, tetapi mungkin anda perlu menunggu lama sedikit untuk melihat mereka melakukannya.

Susunan
ROSMAWATI MION

p/s : terima kasih kepada penyunting artikel ni...

exclusively brought to you by suzannalady.blogspot.com

cuti-cuti jakarta ... day 4 & day 5

Do you like this story?

weehaaaa.. bersambung semula journey di hari ke-4..

seperti biasa pagi-pagi breakfast di hotel.. luckily sarapan disediakan jadi tak der la risau sangat nak carik breakfast kat mana kan...
alif pulak tak sihat, dari semalaman asyik keluar masuk tandas.. sakit perut dan muntah-muntah.. tak tahu apa yang dia makan sampai boleh jadi macam tu.. kalau nak dikatakan makanan, padahal aku pun makan benda yang sama tapi alhamdulillah ok plak.. so kitorang suspect mesti minuman dia... di restoran seafood malam tadi dia minum es soda gembira & di cafe hotel kitorang minum cappucino & ice latte.. penyebab terbesar dia mungkin es soda gembira... lansung tak gembira lepas minum air tu... kesiannn.... 
kesian kat dia menanggung sakit perut dan tak berapa selera nak breakfast...muka pun monyok je menahan sakit..
lepas breakfast, ajak supir untuk mencari farmasi yang berdekatan dengan hotel untuk mencari ubat sakit perut.. tapi terlupa pulak nak beli panadol.. aku pun terlupa jugak nak bawak bekalan ubatan dari rumah.. sebabnya aku tak boleh nak makan ubatan tanpa doctor prescription.. lansung terlupa pasal alif sebab dia pun jarang sakit.. alamak.. macam mana boleh lupa pasal ubat ni.. jadi tips berguna lagi nih -- jangan lupa bawak ubat-ubatan yang perlu seperti panadol, ubat selsema, ubat sakit perut dan lain-lain yang dirasakan perlu in case diperlukan dalam keadaan emergency kan... nasib baik ada bawak minyak angin..
so selepas ke farmasi, kami terus menuju ke Tanah Abang - pusat grosir ataupun pusat pemborong yang menjual pelbagai jenis barangan ... macam-macam ada... yang paling banyak kain-kain, pelbagai jenis busana, telekung, pakaian umrah & haji, langsir.. alat permainan dan sebagainya..




sewaktu sampai di Tanah Abang, keadaan tidak begitu sesak kerana kedai-kedai pun baru buka..
dengan keadaan Alif yang sakit perut dan muka yang menahan sakit, kami terus mencari barang-barang yang kitorang nak..
dalam beberapa minit, keadaan di Tanah Abang mulai sesak.. kebetulan pulak kumpulan Samson ada membuat persembahan di Level 7, Tanah Abang dibanjiri dengan pelbagai jenis manusia...
Alif pulak dah demam, jadi kitorang hanya dapat pegi ke tingkat LG, G & 1 sahaja.. selepas itu kitorang terus bergerak ke tempat lain.. at first nak pegi ke WCT Mangga Dua, tapi hasrat tu dibatalkan kerana keadaan di situ pun sesak dengan orang ramai.. aku pun malas nak berhimpit-himpit dan kesian tengok alif yang dah demam..
jadi kitorang decide ke BLOK M shopping complex sahaja, jadi keadaannya agak selesa sebab tidak sesak..
first sekali pegi makan dulu.. oleh kerana si Alif ni macam tak berselera jer nak makan, so kitorang makan kat kfc saja sekadar mengisi perut. KFC kat sini langsung tak best... dah la tak boleh tukar air dengan air lain.. set ayam dia pulak ada sup & nasi.. kitorang ambik jer la.. sudahnya hanya ayam yang di makan..


setelah ronda-ronda di dalam Blok M tanpa memperolehi apa-apa seterusnya kitorang decide untuk ke Monas sahaja..



Monas adalah tugu kebangsaan nasional. kata supir kami, kubah monas yang berwarna gold itu adalah emas betul-betul.. berapa karat aku tak sure.. hari tu pun ramai orang yang beratur untuk naik ke atas menara itu.. kami stop by hanya untuk pusing-pusing dan tangkap gambar sahaja.. 


 lagipun cuaca yang panas begitu mendesak untuk kami beredar cepat-cepat dari situ.. nasib baik keadaan Alif much-much better selepas makan panadol dan mendapat urutan sakti daripada aku.. hehehhee
selepas ke Monas, kami hanya pusing-pusing di sekitar bandar Jakarta dengan keluar masuk shopping complex....
kami ke Sarinah.. bersebelah Sarinah terdapat Manchester United Restaurant & Bar.. so Alif dying to stop by to check on Man U merchandise.. tapi nothing much yang ada.. ada benda-benda biasa macam jersey & cenderamata yang biasa-biasa jer...


lepas tu kitorang stop by hard rock cafe jakarta bersebelahan dengan mall EX.. si Alif seperti biasa .. to check on hard rock cafe jakarta merchandise walaupun dia dah ada... lepas dapat apa yang dia nak.. then.. kitorang lepak-lepak minum kejap...


next destination, kami ke ambassador mall..bersebelahan ambassador mall adalah itc kuningan.. di itc kuningan banyak menjual peralatan digital dan komputer.. kita boleh describe dua-dua mall ni macam lowyat dengan bb plaza
dah puas ronda-ronda and beli barang yang kitorang nak.... kami pun decide untuk dinner sahaja... malam tu kami decide untuk makan nasi padang di restoran yang berdekatan sahaja iaitu restoran nasi padang sederhana..


selepas dinner... kami terus pulang ke hotel kerana esok kami dah nak balik... flight pulak pukul 625 pagi,  pukul 3 pagi dah kena bangun... selepas siap semuanya... pastikan tiada barang yang tertinggal... so pukul 430 pagi checkout dan bertolak dari hotel terus ke Bandara Soerkano Hatta...

huhuhuhu... bye bye jakarta... here i come Malaysia..

so journey di jakarta sudahpun berakhir...

exclusively brought to you by ladysuerauf.blogspot.com
Share

Widgets

March's people

Attractive personality. sexy. Affectionate. Shy and reserved. Secretive. Naturally honest, generous and sympathetic. Loves peace and serenity. Sensitive to others. Loves to serve others. Easily angered. Trustworthy. Appreciative and returns kindness. Observant and assesses others. Revengeful. Loves to dream and fantasize. Loves traveling. Loves attention. Hasty decisions in choosing partners. Loves home decors. Musically talented.Loves special things. Moody.