layari Almari Vitamin utk pelbagai lagi vitamin untuk kegunaan seisi keluarga

Friday, March 11, 2011

Ekzema dan bayi

Do you like this story?

baca ni dulu.. anda pengguna DIGI??? mahukan sesuatu daripada DIGI sebagai ganjaran.. klik sini untuk tahu lebih lanjut... atau sampaikan pada rakan-rakan anda..

Ekzema & Marissa

masa marissa umur 1 bulan lebih lepas cukur jambul marissa g klinik sebab pipi dia merah-merah.. time tu doc cakap sebab ruam panas... yang tu saya admit mungkin betul kena ruam panas sebab marissa asyik berpeluh dan ruam tu akan naik kalau cuaca panas. doc bagi krim ruam untuk redakan ruam dia.. lepas sapukan krim tu.. ruam dia berkurangan dan kulit dia kembali seperti biasa.
lepas tu masa umur marissa dalam 2 bulan lebih, pipi marisa naik balik ruam merah-merah dan kulit badan dia rasa kasar tak lembut macam time dia baby dulu...
at first kitorang nak bawak marissa pergi klinik adek kat shah alam yang glamour tu tapi ramai sangat sampaikan registration closed padahal jam baru pukul 10 pagi...(menurut review klinik adek ni doktor dia ok)
the reason kitorang pilih klinik pakar kanak2 sebab nak dengar sendiri daripada mulut doktor dia punya pendapat dan selebihnya kita boleh la bertanya apa2 yang patut.. sebabnya saya pun nak menambah ilmu keibubapaan saya yang cetek ni..
jadi kitorang bawak marissa g klinik baby (paediatric) di ttdi jaya.. KLINIK MEGHANA..
di klinik Meghana ni pun doktor dia ok.. sangat ok. doktor Meghana.. banyak bagi input walaupun kita tak tanya.. and baik & cooperative.. lagipun dia ada baby yang lebih kurang seusia marissa.. baby dia dok bermain dalam klinik tu.. comel jer.. lagi satu environment klinik dia pun menyenangkan... rasa macam rumah jer.. takder la streotaip macam klinik sangat...
jadi berbalik kita kepada cerita marissa.. bila dah jumpa doktor, 1st question dia tanya..
doc : any family members yang ada asma tak?
saya pun jawab.. : tak sure la doc.. takde kot...
doc : sebelah suami?
suami jawab : takder..
doc tanya lagi : ok.. ada tak sapa2 yang bangun pagi-pagi ada bersin atau selsema..
saya pun jawab sambil angkat tangan.. saya..

as u can see.. pipi marissa nampak merah-merah..

jadi doc pun explain... lepas dia belek-belek badan marissa.. "so baby u ni ada ekzema.. kenapa i tanya all this question sebab asma, sinus, lelah berkait rapat dengan ekzema..
there is no rawatan untuk ekzema tapi, u boleh redakan dia... ekzema akan datang & pergi.. sometimes kulit baby u akan cantik tanpa cela... sometimes merah-merah dia akan naik.. tetapi u tak perlu risau, sebab ekzema akan pulih dengan sendiri bila your baby membesar.. for the time being, apa yang u boleh buat adalah pastikan kulit dia dapat enough pelembap.. kena bagi losyen selalu dan u boleh guna produk bayi seperti sebamed, eubos yang ada di jual di farmasi.. i akan bagi u krim untuk redakan merah-merah di badan dan muka dia.. ubat tu u sapu bila perlu sahaja... u just continue breastfeed your baby to develop your baby immune system.. sekiranya u nak beri susu formula kepada bayi u, u perlu pilih yang ada HPA (hypoallergenic).. jangan beri susu formula yang berasaskan susu lembu. untuk mandian, u boleh guna produk bayi yang ada di farmasi seperti bath gel, losyen.. selalunya jenama sebamed, eubos dsbgainya.. lepas mandi jangan keringkan sangat dengan tuala, biar dia kering sendiri, u lap sikit2 je dan lepas tu u boleh sapukan losyen.. losyen u boleh sapu setiap masa untuk lembapkan kulit bayi u.." so itu apa kata doktor.. saya just ulang balik jer...
jadi doktor bagi ubat krim Hydrocortisone bagi meredakan kemerahan di pipi marissa dan bahagian2 badan yang lain... Hydrocortisone mengandungi steroid yang dibenarkan untuk melegakan kegatalan, radang & sebagainya.. (baca label sebelum guna) ..

dah update gambar krim yer..)

memang benar kata doktor.. kadang-kadang kulit marissa akan ok dan cantik.. kadang-kadang merah-merah tu akan naik.. lepas sapu losyen dia akan ok.. krim tu saya akan sapu bila merah-merah tu naik dengan teruk je... memang badan & muka dia kena dilembapkan selalu. kalau kitorang keluar, saya memang akan bawak losyen dalam beg untuk lembapkan kulit marissa selalu... jadi ekzema dia akan berada dalam keadaan terkawal.. untuk mandian, sekarang ni saya beli jenama sebamed.. titiskan berapa titik kedalam air mandian dan mandi seperti biasa.. menurut doc, product mandian lain bukan tak blh pakai.. boleh pakai tetapi kadar pelembap di dalamnya mungkin berkurangan sedikit seperti product sebamed & eubos ni.. untuk losyen pun saya gunakan jenama sebamed dan campur dengan johnson baby... saya tak bedakkan marissa sebab bedak akan mengeringkan lagi kulit bayi.. di nurseri pun saya pesan dengan cikgu untuk pakaikan marissa losyen sahaja.. so alhamdulillah ekzema marissa ok.. cuma kadang-kadang sahaja ekzema dia akan naik...
dan alhamdulillah saya masih lagi breastfeed marissa exclusively.. harap2 saya dapat meneruskan breastfeed marissa selama yang boleh...

p/s : just sharing my experience...

Apa itu ekzema?

Ekzema ialah kondisi kulit yang kering dan gatal yang di sesuatu masa mengakibatkan lebih kurang 15 dan 20 peratus kanak-kanak. Ianya selalu ternampak buat pertama kali sebelum anak berusia dua tahun. Berita baik ialah kebanyakan kanak-kanak yang menghidap ekzema akan beransur pulih menjelang umur belasan tahun. Ekzema tidak dapat dipulihkan, tetapi boleh dikawal dengan rawatan yang sesuai.

Ekzema juga dikenali sebagai ekzema atopik atau dermatitis. Atopi bermakna kecenderungan mendapat penyakit seperti ekzema, asma dan demam alergi. Kesannya sama: kulit kering, gatal, merah dan rekah, yang kadangkala meleleh cecair dan berdarah. Ruang yang lazimnya terkena ialah tangan, muka, leher, siku dan belakang lutut.

Ekzema bermakna penghalang kulit tidak berfungsi sebaik yang patut. Ini boleh membuatkan kulit bayi anda lebih senang diserang infeksi dan alergi yang boleh membuat keadaan lebih teruk.

Apa yang menyebabkan ekzema?

Kita tak tahu apa yang menyebabkan ekzema tetapi ianya lazim berlaku dalam keluarga-keluarga tertentu. Kondisi alergi termasuk ekzema, asma dan demam alergi semakin meningkat tetapi tiada yang mengetahui apa sebabnya.

Ekzema menjejaskan kulit semasa ianya "meradang" atau "bersemarak". Kulit bayi anda mungkin bertompok-tompok merah dan gatal selalu, tetapi masa dia meradang tempat-tempat ini menjadi lebih teruk dan mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif.

Radang ekzema boleh berlaku jika ada iritasi kulit yang disebabkan oleh kimia, seperti bahan pencuci dalam mandian buih, syampu, serbuk cuci dan pelembut fabrik. Ini diberi nama ekzema sentuhan. Kanak-kanak menghidapi ekzema atopik boleh mendapat ekzema sentuhan juga, jadi kedua-duanya boleh menyerang sama-sama. Gunakan emolien bukan sabun dan bahan pencuci dalam mandian dan anda boleh juga menukar serbuk cuci anda dan melihat jika ini meredakan ekzema bayi anda.

Ekzema alergi sentuhan boleh juga diperolehi. Ini selalunya adalah reaksi kepada bahan spesifik seperti nikel dalam barang kemas. Adalah didapati, reaksi alergi itu boleh merebak dan menjangkiti lain-lain tempat juga.

Ekzema amat menjengkelkan bayi sebab mereka tak mengelak daripada menggaru, dan ini boleh mencetuskan infeksi. Dalam beberapa kes, ekzema boleh mengganggu tidur anak anda dan menjejaskan keyakinannya, yang boleh mendatangkan kesan ke atas kualiti hidupnya.

Apakah rawatan untuk ekzema?

Rawatan ekzema bergantung kepada keterukkannya. Jika anak anda mempunyai ekzema ringan dengan sedikit saja ruang merah dan gatal, anda mungkin hanya dinasihatkan untuk menggunakan losyen emolien, krim atau salap, kadangkala ditambahkan dengan penggunaan krim rendah steroid untuk jangka masa yang pendek.

Sudah nyata bahawa kekeringan kulit membuat ekzema menjadi lebih teruk, oleh itu mencegah keradangan dengan melembapkan kulit adalah penting. Kanak-kanak menghidapi ekzema perlu menggunakan kuantiti banyak emolien beberapa kali sehari untuk mencegah kulit mereka daripada menjadi kering.

Terdapat banyak variasi pelembap dan emolien. Anda mungkin perlu mencuba beberapa untuk mendapatkan satu yang paling sesuai bagi anak anda. Ini datang dalam bentuk krim, salap, losyen dan bahan tambahan mandian. Krim akueus ialah satu emolien yang murah yang selalu dipreskripsikan untuk ekzema, tetapi elok dielakkan sebab ia mengandungi bahan cuci yang boleh melecetkan kulit bayi anda.

Anda mungkin perlu menggunakan sekuantiti emolien yang banyak pada kadar yang kerap. Doktor anda seharusnya mengulangi preskripsi anda setelah menetapkan yang mana paling mujarab. Juga baik untuk meminta kuantiti emolien yang ekstra untuk disimpan di prasekolah anak anda atau tadika.

Adakah penggunaan steroid membahayakan anak saya?

Doktor selalunya mengesyorkan bayi yang menghidap ekzema atopik menggunakan krim steroid dari semasa ke semasa. Ramai ibubapa telah mendengar tentang kesan sampingan dari penggunaan steroid secara berlebihan, menyebabkan mereka enggan menggunakannya, terutama sekali untuk bayi dan kanak-kanak kecil. Walau bagaimanapun, steroid adalah selamat jika digunakan secara betul. Kesan sampingan utama ialah membuat kulit jadi nipis jika digunakan bagi jangka masa panjang, tetapi tiada bukti yang penipisan ini akan berkekalan.

Adalah penting untuk menggunakan krim steroid pada kekuatan yang betul, bergantung kepada keterukan ekzema, oleh itu steroid harus digunakan dengan seliaan doktor.

Apabila menggunakan krim steroid, gunakan secara minima atas ruang-ruang yang terjejas sahaja, tidak lebih dari dua kali sehari, dan jangan lupa untuk menggunakan banyak krim emolien - menggunakan emoilien yang banyak tak menjadi masalah.

Apakah rawatan lain yang ada?

Pil antihistamin kadangkala dipreskripsikan jika ekzema anak anda itu tersangat gatal dan jika ianya mengganggu tidurnya, tetapi ini tidak digunakan secara rutin dalam rawatan ekzema. Yang digunakan bagi anak kecil selalunya membuat dia mengantuk, oleh itu selalunya diberi di sebelah malam. Anda perlu mendapatkan nasihat doktor anda sebelum memberi anak kecil antihistamin.

Jika bayi anda menghidapi ekzema yang lebih teruk dia akan memerlukan krim steroid yang lebih kuat dari semasa ke semasa. Jika ekzemanya tidak reda setelah dirawat, dia mungkin perlu dirujukkan kepada ahli dermatologi untuk mendapatkan rawatan lain.

Lain-lain rawatan yang boleh meredakan kes-kes ekzema teruk termasuk pembalut kering dan satu teknik yang dikenali sebagai balutan basah - di mana pembalut direndam dalam emoilien atau krim steroid dan dibalut selapis lagi dengan pembalut kering. Ini membantu ubat rawatan itu meresap ke dalam kulit.

Rawatan alternatif apa lagikah yang saya boleh cuba?

Setengah ibubapa mendapati bahawa homeopati dan lain terapi alternatif kadangkala boleh membantu dalam rawatan ekzema walaupun tiada bukti teguh yang ianya efektif.

Herba Cina boleh membantu bagi setengah kes, tetapi pastikan anda melawat pengamal berdaftar yang berkelayakan dan berpengalaman sebab sebilangan herba Cina mendatangkan kesan toksik ke atas hepar.

Apa yang akan berlaku jika ekzema itu dijangkiti?

Ekzema boleh menjadi rumit ditambah dengan infeksi kulit yang selalunya berlaku jika kulit digaru sehingga melecet. Jika ekzema bayi dijangkiti, ia mungkin berdarah, berkerak atau meleleh cecair dan memerlukan antibiotik untuk menghilangkan infeksi.

Jika hanya ruang kecil sahaja yang terjejas, bayi anda mungkin dipreskripsikan krim antibiotik tetapi jika melibatkan ruang yang besar dia perlu mengambil ubat antibiotik melalui mulut.

Bolehkan saya berbuat sesuatu untuk mengelakkan anak saya daripada mendapat ekzema dari mulanya?

Inilah apa yang kami tahu:

Menyusu badan untuk tempoh sekurang-kurangnya empat bulan boleh membantu melindungi daripada ekzema dan alergi lain. Kementerian Kesihatan mengesyorkan penyusuan badan secara ekslusif selama enam bulan.

• Setengah kanak-kanak yang diserang ekzema mungkin juga alergik kepada susu lembu, namun adalah penting untuk bercakaplah dengan doktor dahulu sebelum mengeluarkan susu lembu (atau formula susu lembu) daripada diet bayi anda. Jika anak anda mengambil susu formula, doktor mungkin mengesyorkan anda mencuba dahulu formula protin hidrolisis. Formula berasaskan susu soya dan susu kambing tidak disyorkan.

• Tiada bukti kuat yang mengelakkan makanan tertentu semasa anda menyusu atau semasa kehamilan boleh menghindar bayi anda daripada mendapat ekzema, namun begitu tanyalah doktor jika anda menyusu badan dan makan sesuatu makanan tertentu yang seakan-akan menyebabkan reaksi kepada bayi anda. Jangan ganti diet anda sebelum berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

• Terdapat sedikit bukti yang mengambil probiotik (samada dalam bentuk pil atau makanan seperti yogurt) semasa hamil boleh mengurangkan kebarangkalian anak anda mendapat ekzema, tetapi kajian lanjut diperlukan.

Adakah apa-apa yang lain yang boleh saya lakukan?

Terdapat lain-lain langkah bantu diri yang anda boleh cuba:

• Elok jika anda menyimpan diari untuk melihat dan mengesah apakah yang mencetuskan ekzema anak anda dan membincang ini dengan doktor anda.

• Setengah pakar percaya yang pendedahan kepada makanan tertentu akan membuat ekzema lebih teruk. Reaksi kepada makanan secara berasingan sudah tentu boleh ditangani dengan mengelakkan makanan itu, tetapi jangan tukarkan diet bayi anda secara drastik tanpa berbincang dengan doktor. Satu penyemakan semula kajian mendapati bahawa mengugurkan makanan tertentu seperti telur dan susu hanya membantu mereka yang sudah mempunyai alergi makanan yang disyaki. Hanya lebih kurang 10 peratus kanak-kanak yang mempunyai ekzema terjejas oleh makanan.

• Setengah doktor percaya bahawa kutu habuk rumah mencetuskan setengah kes ekzema walaupun tiada bukti kukuh yang ini benar. Anda boleh cuba mengurangkan jumlah habuk berderak merata rumah dengan menggunakan kain basah bukan bulu ayam untuk menyuci. Membasuh kain-kain katil diperbuat benang setiap minggu pada suhu yang tinggi (50 darjah C atau lebih) disangkakan boleh membantu, sama seperti mengudarakan bilik bayi anda sehari sekali dan memvakum tilam sekali seminggu. Namun agak sukar untuk menghapuskan kutu habuk sama sekali dan ramai doktor percaya lebih baik memberi fokus kepada rawatan ekzema.


• Pakaian jenis kain benang boleh membantu, tetapi wul dan benang sintetik boleh membuat keadaan lebih teruk. 


• Bilik yang panas boleh membuat ekzema lebih teruk, oleh itu pastikan kain-kain katil dan pakaian itu ringan dan berlapis, untuk membolehkan anda mengubahsuai suhu bayi anda dengan lebih mudah. 


• Pastikan kuku bayi pendek untuk mengelak iritasi kulit akibat menggaru. 


kredit kepada Baby Center 

1 comment:

  1. my God.. Vnea suffering with eczema too..now asthma symptom dah ada.. and then she allergic to cow's milk.

    ReplyDelete

Share

Widgets

March's people

Attractive personality. sexy. Affectionate. Shy and reserved. Secretive. Naturally honest, generous and sympathetic. Loves peace and serenity. Sensitive to others. Loves to serve others. Easily angered. Trustworthy. Appreciative and returns kindness. Observant and assesses others. Revengeful. Loves to dream and fantasize. Loves traveling. Loves attention. Hasty decisions in choosing partners. Loves home decors. Musically talented.Loves special things. Moody.