actually ingatkan nak buat untuk hari raya.. tetapi memandangkan hari raya tahun ni macam pasif jer.. jadi lansung tak terbuat kek cheese nyer..
so monday ni tadi lepas balik kerja.. malamnya merajinkan diri nak buat kek cheese ni..
bahan-bahan dan cara-caranya simple sahaja... kalau makan sedap hingga menjilat jari...
~~ kek cheese berlapis ~~
bahan-bahan (ni untuk sukatan 500g cheese)
2 kotak cheese philadelphia
1 tin tinggi susu manis (kalau tak nak manis sangat jangan pakai sampai habis.. ikut sesedap rasa yer)
2 bungkus biskut salted cheese
1 kotak kecil susu segar
cara membuatnya
- pukul cheese dengan susu manis hingga sebati. (susu manis boleh di tambah /dikurang ikut kesesuaian rasa, kalau terlalu banyak nanti adunan menjadi terlalu cair)
- lapik bekas/loyang dengan cling wrapping/aluminium foil (supaya senang nak keluarkan kek tu nanti)
- masukkan satu senduk adunan ke dalam bekas.
- celup biskut salted cheese ke dalam susu segar kemudian lapiskan di atas adunan tadi.
- buat selang seli seperti kek lapis sampai habis.
- di antara lapis tersebut boleh letak nestum kalau nak. lapis yang atas sekali boleh dihiaskan dengan chocolate rice. terpulang. kepada citarasa masing-masing.
- jadi dah siap.. simpan di dalam freezer semalaman atau sehingga cheese mengeras. sedap di makan sejuk-sejuk...
lady pny ke td...xsmpt nak rase sbb pose arini..huhu
ReplyDeleteziha.. kalau nak bawak balik nak berbuka nanti ambik jer ...
ReplyDeletenak habiskan hari ni jugak...